KORONAVIRUS U HRVATSKOJ - MOŽE LI SE IZOLACIJAMA I KARANTENAMA UISTINU SPRIJEČITI ŠIRENJE?

BEZ PANIKE, ALI OPREZNO: U slučaju pojave simptoma, ne odlazite samoinicijativno liječniku!

Objavljeno: 25.02.2020. zagorjeinternational

– Nije pitanje hoće li, već kada će doći u Hrvatsku – rekao nam je Ivan Lipovac, voditelj Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije u Zlataru, u telefonskom razgovoru samo sat vremena prije nego što je hrvatski premijer Andrej Plenković objavio da je u Zagrebu potvrđen prvi slučaj koronavirusa.
– Riječ je o mlađem čovjeku i o blažem obliku bolesti, on je izoliran i zasad je dobro – rekao je Plenković.
Kako piše Index.hr, mladić je boravio u Milanu od 19. do 21. veljače, i to s djevojkom koja još nije testirana.
Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da je zdravstveni sustav spreman, a isto kaže i doktor Lipovac, ističući kako Krizni stožer Ministarstva zdravstva izdaje upute prema uputama koje dobiva od Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti te Svjetske zdravstvene organizacije. Što se tiče Krapinsko – zagorske županije, dožupan i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Anđelko Ferek – Jambrek još je prije dva tjedna rekao kako su zdravstvene ustanove na području Krapinsko – zagorske županije spremne ako dođe do pojave korona virusa, a sve prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

– U tu svrhu, pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te su zdravstvene ustanove osigurale potrebnu opremu i razradile protokole postupanja, rekao je tada Ferek – Jambrek. No, što to znači da smo spremni i jesu li te četiri smještajne jedinice u zabočkoj bolnici razlog da se osjećamo sigurno od korona virusa u Krapinsko – zagorskoj županiji? Zasigurno nisu, jer kada osoba dođe u jednu od te četiri sobe, zapravo je gotovo. Jer pitanje je s koliko je osoba bila u kontaktu prije nego je i sama znala da se ne osjeća dobro upravo zato što u sebi nosi korona virus. No nije to greška u spremnosti KZŽ, niti u nacionalnoj strategiji obrane od korona virusa, to je jednostavno tako, i da se vratimo na početak teksta, nije pitanje hoće li, nego kada će korona virus stići u RH. A odgovor je – sada. Ali ne treba paničariti, kažu stručnjaci.

Inkubacija do 2 tjedna

Ipak, među hrvatskim građanima posijano je sjeme sumnje i straha nakon što je u ponedjeljak 32 učenika i četvero nastavnika omiške Srednje škole “Jure Kaštelan”, koji su se u nedjelju navečer vratili s trodnevnog izleta u Italiji, upućeno na dvotjednu kućnu izolaciju. Ne bi tu bilo ništa sporno da djeca i nastavnici nisu ujutro došli na nastavu kao i svakog dana, a tek su nakon trećeg školskog sata poslani kućama. Ovakav propust mogao je, u slučaju da su djeca i nastavnici zaraženi, izazvati širenje bolesti većeg razmjera, a sve nas to podsjeća na nedavni slučaj sumnje na koronavirus u Krapinsko – zagorskoj županiji, kada smo dobili poziv zabrinutog čitatelja s područja Budinščine, odakle je mladić koji se netom bio vratio iz Kine, a zaprimljen je u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana sa sumnjom da je zaražen ovim novim oblikom virusa. Naš je čitatelj istaknuo zabrinutost zbog činjenice da su se roditelji mladića s kojima on živi, tijekom dva tjedna njegove samoizolacije normalno kretali i odlazili na posao, a u izolaciju su stavljeni tek kad je njihov sin prijavio simptome.

– On je 12 dana bio u kućnoj izolaciji, a njegovi su ukućani išli svugdje i najnormalnije obavljali svoje dnevne zadatke. Pa kakva je to izolacija i zaštita od epidemije? Da nije tragično, bilo bi smiješno. Mi do jučer nismo znali o čemu se radi, a s tim se ljudima susrećemo svaki dan. Pa kako to rade naše institucije? Da se stvarno ispostavilo da se radi o koronavirusu, na ovaj bi način pola Zagorja bilo zaraženo. Bili bismo kao Wuhan – rekao je naš sugovornik.
Lipovac pak tvrdi kako su postupili prema svim pravilima.

– Naravno da smo se pridržavali smjernica. Mladić se 1. veljače bez ikakvih simptoma vratio u Hrvatsku, a granični sanitarni inspektor čak ga nije niti uputio da se javi u Zavod za javno zdravstvo, jer je u to vrijeme bilo određeno da to ne mora učiniti ako nije boravio u pokrajini Hubei, gdje je žarište virusa. Tek 4. ili 5. veljače uvedena je odredba da se liječniku moraju javiti svi, neovisno o tome gdje su boravili. Pa ipak, mladić je zbog vlastite odgovornosti i vjerojatno zbog sugestije poslodavca odlučio ostati kod kuće, u kućnoj izolaciji te nam je svakodnevno u Zavod dojavljivao informacije o svojem zdravstvenom stanju. Ponavljam, s obzirom na to da se iz Kine vratio bez simptoma, ne postoje preporuke prema kojima bi njemu bilo ograničeno kretanje, to je bila njegova odluka. Samim time, kretanje nije bilo ograničeno ni njegovim roditeljima – pojasnio je Lipovac, koji dodaje kako omiški slučaj ne može komentirati jer nije dovoljno upućen u to što se ondje dogodilo.
Omiški učenici, prema medijskim napisima, prilikom ulaska u Hrvatsku bili su pregledani, a Lipovac pojašnjava kako to znači da ih je granični sanitarni inspektor ispitao o potencijalnim simptomima, a možda im je čak i izmjerena temperatura. S obzirom na to nitko od njih nije pokazivao simptome koronavirusa, svi su pušteni kućama, iako to nije nikakva garancija, jer inkubacija traje od 2 do 14 dana.
Za osobe koje se nalaze u samoizolaciji, Lipovac ističe kako je preporuka da borave same u prostoriji i izbjegavaju bliski kontakt s ukućanima, a kada idu na toalet, da se zaštite maskom i dobro operu ruke.
Kirurške maske, ističe naš sugovornik, prvenstveno su namijenjene osobama koje imaju simptome, kako ne bi dalje širile zarazu, a što se tiče pošiljki iz Kine i kupnje u kineskim dućanima, Lipovac kaže kako građani ne moraju biti u strahu jer se virus tako ne može prenijeti. Naime, prilikom transporta robe nisu prisutni idealni uvjeti koji bi omogućili virusu da preživi.

Opasniji od gripe?

Pitali smo ga i je li koronavirus zaista mnogo opasniji od gripe.

– Na to je pitanje teško odgovoriti jer se radi o novom virusu i teško je znati kako će se on razvijati. Sličan je gripi zbog simptoma, dakle, povišena tjelesna temperatura koja može, ali i ne mora biti prisutna, zatim grlobolja, curenje iz nosa, kašalj, drhtavica, glavobolja i otežano disanje, a jednako kao i kod gripe, u rizičnu skupinu spadaju osobe oboljele od kroničnih bolesti i osobe starije od 65 godina – kaže Lipovac, te dodaje kako je uz redovito pranje ruku, najvažniji savjet da građani koji imaju simptome, ne odlaze samoinicijativno liječniku, pogotovo ne javnim prijevozom, već da nazovu svoga liječnika ili epidemiologa, koji će im dati daljnje upute. Razloga za paniku, kaže Lipovac, nema, ali treba biti na oprezu, a isto je poručio i poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

– COVID-19 nije mnogo smrtonosniji od virusa gripe koje imamo svake godine i od kojeg umire i više od 60 tisuća osoba godišnje. No širi se dosta brzo i potreban je adekvatan odgovor zdravstvenog sustava. Najugroženije su osobe starije od 60 godina i kronični bolesnici. Njima je potrebno posvetiti posebnu pozornost – rekao je Đikić, istaknuvši kako je najbolje ne širiti paniku i histeriju u javnosti.

– Pretjerana revnost i poruke političara katkada čine više štete nego koristi. Važno je slušati savjete liječnika, znanstvenika, epidemiologa i stručnjaka javnog zdravstva – kaže znanstvenik.
Kako stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za osobe koje su unazad 14 dana boravile u kontinentalnoj Kini (tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan) i Južnoj Koreji te osobe koje su nakon 23. veljače ušle u Hrvatsku i u proteklom tjednu boravile u pokrajinama Lombardiji i Venetu u Italiji, provodi se aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu) u samoizolaciji na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru.
Odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, 21. veljače osnovana je karantena u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u kojoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene koronavirusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba