PANIKA ZBOG ŠIRENJA KORONAVIRUSA - Ministarstvo podiže stupanj pripravnosti na višu razinu

STIGLA UPUTA MINISTARSTVA: Sve škole moraju otkazati putovanja u Italiju u narednih mjesec dana

Objavljeno: 24.02.2020. IB

Ministarstvo zdravstva sazvalo je u ponedjeljak izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je predstavilo nove mjere za prevenciju širenja korona virusa. Istog je jutra zasjedao i Krizni stožer Ministarstva, a načelnica Maja Grba Bujević najavila je da će se prema onima koji dolaze uz talijanskih regija s povećanim brojem zaraženih primjenjivati epidemiološke mjere nadzora kao i za one koji dolaze iz Kine, prenosi 24 sata.

Na pressici je istaknuto kako za sada u Hrvatskoj nema potvrđenog slučaja zaraze.

Bez panike
– Nema mjesta panici. Važno je da javnost uvijek bude informirana o epidemiji. Na početku naglašavam da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika doista blaga. Ne treba dizati paniku. Krizni stožer djelovat će u dva pravca – spriječiti ulazak virusa u RH, što neće ovisiti samo o našim naporima i drugo, kada se virus pojavi, da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje – rekao je ministar Vili Beroš, dodajući da se stupanj pripravnosti diže na višu razinu.
– Pratimo situaciju u realnom vremenu. Uveli smo zdravstveni nadzor za ljude koji dolaze iz Venete i Lombardije iz Italije, koji su posjetili kontinentalnu Kinu u posljednjih 14 dana i koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače. To ne vrijedi za osobe koje su tijekom vikenda došle iz Venecije, osim ako su u nedjelju dobile rješenje o nadzoru. A taj nadzor je takva izolacija da se ne ograničava kretanje  – rekla je načelnica Maja Grba Bujević.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da kad je riječ o zdravim osobama koje dolaze u Hrvatsku na jedan dan, ako izjave da nemaju simptome, oni će dobiti dozvolu da uđu u Hrvatsku i isti dan se vrate u Italiju.
– Za osobe sa simptomima to neće biti moguće te će one biti pod kontrolom ili u Hrvatskoj ili u Italiji. Uvedena je i mjera karantene. Razmatra se proširenje karantene te se traže nove lokacije, poput hotela ili odmarališta na izoliranim mjestima u Hrvatskoj. Samo mjerenje temperature na granici nije pretjerano učinkovito te se apelira na iskrenost svih osoba koje ulaze u Hrvatsku – istaknuo je Capak.

Info o koronavirusu

Već ranije, sukladno preporuci Ministarstva zdravstva, a vodeći računa o sigurnosti učenika i nastavnika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je uputu svim osnovnim i srednjim školama da otkažu sva putovanja u Italiju u narednih mjesec dana zbog širenja koronavirusa. U Italiji je koronavirus do sada odnio šest života, a više od 150 osoba je zaraženo.
– Upućujemo vas da otkažete sva organizirana putovanja u Italiju u narednih mjesec dana. Skrećemo vam pažnju na stranice Ministarstva zdravstva, na kojima možete pronaći informacije o koronavirusu (2019-nCoV) i mjerama prevencije koje vas molimo da prenesete učenicima – stoji u uputi.

– Također vas molimo da nam pošaljete podatke o planiranim putovanjima učenika u Italiju do kraja lipnja na mail adresu [email protected]. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s ostalim nadležnim Ministarstvima prati situaciju i na vrijeme ćemo vas obavještavati o eventualnim novim preporukama – ističe se u uputi.

Omišani u karanteni
Dodajmo da su se učenici omiške Srednje škole “Jure Kaštelan“ koji su se u nedjelju navečer vratili s trodnevnoga izleta u Italiji upućeni na kućnu izolaciju u trajanju od dva tjedna, piše Slobodna Dalmacija.

Zbunjujuće je, međutim, što su djeca u izolaciju poslana tek nakon što su već bila došla u ponedjeljak na nastavu, te su doslovno iz škole, nakon trećeg školskog sata, poslana kućama. I to u “izolaciju”, gdje će bez stručnoga nadzora najnormalnije boraviti sa svojim ukućanima koji će potom jednako normalno ići, recimo, na posao. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba