Konjščinski SDP tvrdi da načelnik obmanjuje javnost

IGRA RIJEČI? “Načelnik je možda opovrgnuo spalionicu otpada, ali nije spalionicu na biomasu i mulj iz kolektora. Što je stavio u ‘svoj’ prostorni plan, ne znamo”

Objavljeno: 24.02.2020. zagorjeinternational

Općinska organizacija SDP-a Konjščina poslala je priopćenje vezano uz javnu tribinu koja je održana u petak na temu “Ne spalionici“, u organizaciji Kriznog eko stožera Konjščina (KESK), a na kojoj se moglo se čuti što je općinska vlast do sada poduzela po pitanju izmjene prostornog plana Općine Konjščina, čime bi se ondje onemogućila izgradnja spalionice otpada.

Pravni propisi

U priopćenju stoji kako su, osim izvlačenja na dugotrajnu proceduru i prebacivanja neutemeljene odgovornosti za otezanje s donošenjem plana na Županiju, župana i lokalne poduzetnike, na tribini doznali i nešto novo – kakav se prostorni plan sprema.
– Ne znamo koliko vam je izlaganje načelnika bilo jasno, ali radilo se o igri riječi. Vjerujemo da nisu svi detaljno upoznati s tematikom vrsta izvora energije, otpada i njihove prerade, ali i s konstrukcijom i zakonitosti pravnih propisa. Načelnik Mirko Krznar je rekao da “nikakvo postrojenje, zvali vi to spalionica ili toplana ili energana koja bi imala gorivu tvar iz otpada neće se graditi u Konjščini“, a istovremeno je naveo da se u prostornom planu ostavljaju obnovljivi izvori energije, između ostaloga i biomasa (moguće je korištenje biorazgradive frakcije komunalnog otpada i mulja s uređaja za pročišćivanje otpadnih voda). Možemo utvrditi da je načelnik rekao da se neće graditi spalionica koja će koristiti kao gorivu tvar komunalni otpad, ali nije ni opovrgnuo da se neće graditi spalionica na biomasu i mulj iz kolektora. Što je stavio u “svoj“ prostorni plan, to ne znamo jer nismo vidjeli – navode u priopćenju.

Donosi konačan prijedlog


– Načelnik je izjavom da “nisu mogli prihvatiti dijelove koji se odnose na dio koji je usklađen s prostornim planom višeg ranga, a to je prostorni plan Županije, a koji predviđaju daljnji razvoj općinskog komunalnog poduzeća i uopće pretpostavku za adekvatno postupanje s otpadom koji nastaje na području općine”, obmanuo javnost jer prostorni plan Županije ne nalaže gradnju ikakve sortirnice, kompostane i pretovarne stanice u Konjščini. Općina to može napraviti, ali i ne mora. Saznali smo i najvažnije – osoba koja koordinira izradu našeg plana je samo, jedino i isključivo načelnik Mirko Krznar. Dugotrajna i višemjesečna borba, kontaktiranje relevantnih stručnjaka i proučavanje zakona naučili su nas tome da znamo čitati između redaka i iza toga stojimo. Molimo građane Konjščine i okolice da se aktivno uključe u sudjelovanje u javnom uvidu i javnoj raspravi, iako nam svima mora biti jasno da statutom Općine Konjščina prijedlozi privatnih i pravnih osoba s područja općine ne obavezuju načelnika da to uvaži jer on je jedan jedini koji donosi konačan prijedlog prostornog plana. Do sada je često načelnik Krznar govorio da se vodi politička borba protiv njega, a da nije bio u pravu, dokazali smo svojim istupima i podrškom građanima bez isticanja stranke. Nakon ove tribine s ciljem sprječavanja ove sulude načelnikove ideje oko prostornog plana općine Konjščina (uporaba biomase, kompostana u Pešćenom, pretovarna stanica i sortirnica), primorani smo početi koristiti legitimnu političku borbu kao jedini preostali instrument.  Zato i postojimo – stoji u priopćenju SDP-a Konjščina. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba