Mislite li da bi takav potez trebali napraviti svi gradovi i općine?

REVOLUCIONARNI POTEZ: Grad Sveta Nedelja će službenike plaćati prema ocjenama građana

Objavljeno: 23.02.2020. zagorjeinternational

Grad Sveta Nedelja za svoje službenike uvodi fiksni i varijabilni dio plaće koji će ovisiti o tome kakve su ocjene dobili od građana. Taj revolucionarni potez najavio je na svojem službenom profilu njihov gradonačelnik Dario Zurovec, piše index.hr.

Sveta Nedelja je inače poznata po poreznom rasterećenju, ali i po brojnim uspješnim firmama koje posluju na njenom području. Najpoznatija je vjerojatno Rimac Automobili. Osim ocjenjivanja službenika i novog sustava plaća, ovaj gradić pored Zagreba uvodi i novu razinu transparentnosti pa će građani imati pristup svim računima koje grad plaća i ugovorima koje sklapa.

Isplaćivanje nagrada

Sustave za praćenje računa imaju i Bjelovar, gdje je to uveo gradonačelnik Dario Hrebak, kao i odnedavno Općina Omišalj, gdje je sustav transparentnosti troškova uvela načelnica Mirela Ahmetović.

 – Prvi u Hrvatskoj uvodimo ocjenjivanje zaposlenika od strane građana te plaće i nagrade prema ocjenama čime zapravo uvodimo fiksni i varijabilni dio dohotka. Nadalje, zaposlenici gradske uprave će se moći i međusobno ocjenjivati, a rezultat tog procesa će biti rang lista zaposlenika prema ocjenama. U drugom koraku ćemo gradskom vijeću predložiti smanjenje plaća svim zaposlenicima u iznosu od 10 posto – napisao je Zurovac na Facebooku te dodao da ocjenjivanje počinje 1. ožujka.

– U svakom kvartalu isplaćivat ćemo im nagrade na sljedeći način: 5 posto najlošije ocijenjenih neće dobiti nagradu (imat će primitke 10 posto manje od trenutnih), sljedećih 20 posto će dobiti nagradu u iznosu polovine iznosa koji im je umanjen (imat će primitke zbrojeno plaća plus nagrada 5 posto niže od dosadašnje plaće), srednjih 50 posto ocijenjenih će dobiti nagradu u istom iznosu za koji im je umanjena plaća (dakle plaća + nagrada će biti jednaki dosadašnjoj plaći), sljedećih 20 posto ocijenjenih će dobiti nagradu u iznosu većem od umanjenja plaće (plaća + nagrada će biti 5 posto veći iznos od dosadašnje plaće) i  najbolje ocijenjenih 5 posto će dobiti nagradu u dvostruko većem iznosu od umanjenja plaće (plaća + nagrada će biti 10 posto veći iznos od dosadašnje plaće).

Ako gradsko vijeće usvoji takvu odluku, a vjerujem da hoće, to će se prvi puta vidjeti na plaćama 1. srpnja. Ocjenjivanje će se vršiti tako da prilikom korištenja usluge gradske uprave građanin od zaposlenika dobije četveroznamenkastu šifru koji će unijeti u aplikaciju kako bi mogao pristupiti ocjenjivanju tog zaposlenika – stoji u Zurovčevoj objavi.

Transparentnost na svim razinama

Prvi u Hrvatskoj uvode i javnu objavu svih ugovora, narudžbenica i faktura kako bi se vidjeli i dokumenti na koje su fakture povezane. Isto tako prvi u Hrvatskoj uveli su i mjerenje elektromagnetskog zračenja u stvarnom vremenu uz online objavu istih u suradnji s Končar institutom kako bi građani imali uvid u stvarne razine zračenja. To je razina transparentnosti na svim područjima koja u Hrvatskoj još nije viđena do sada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba