Novi krug prijava za subvenciju stambenih kredita kreće 30. ožujka, a ministar Štromar je predstavio i program POS-a

I Općina Kumrovec iskazala namjeru za uključenje u program Društveno poticane stanogradnje

Objavljeno: 22.02.2020. IB

Ministar Predrag Štromar, zajedno s državnim tajnikom Željkom Uhlirom te direktorom APN-a Draganom Hristovim predstavio je aktivnosti Ministarstva i APN-a vezane uz stambeno zbrinjavanje mladih. Subvencije na stambene kredite kreću od 30. ožujka, a uskoro kreće i program POS+ i POS za stambeno zbrinjavanje deficitarnog kadra na području cijele Republike Hrvatske.

Do 8. travnja


Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama koje žele sudjelovati u programu subvencioniranih stambenih kredita, a početkom ožujka, točnije 6. ožujka, bit će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti. Prijave će biti moguće od 30. ožujka do 8. travnja, dok se novi krug prijava očekuje već u rujnu ove godine.
Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.
Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u tri godine provođenja odobreno više od 9400 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1100 djece. Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

 8200 stanova

Na konferenciji je predstavljen i program POS-a, putem kojeg je do sada izgrađeno više od 8200 stanova. Namjeru za uključenje u Program POS-a iskazali su i Kumrovec, Mrkopalj, Sisak, Fužine i Topusko. Uskoro kreće i program POS+ kojim se omogućava da svi građani mogu kupiti stanove na tržištu uz povoljniji zajam i kamatne stope. Stan će moći kupiti svi građani RH,  godine nisu uvjet, a jedan od osnovnih uvjeta je da osoba nema nekretninu. Predstavljen je i novi model POS-a prema kojem će se graditi stanovi za najam za deficitarna zanimanja u javnim službama: za liječnike, nastavnike, znanstvenike, djelatnike u kulturi, policijske službenike i ostale i to na području cijele Republike Hrvatske.
Ministar Predrag Štromar osvrnuo se i na pojedinačne slučajeve zlouporaba mjera za stambeno zbrinjavanje te istaknuo kako je revizija u tijeku te da će se potom, kad se napravi analiza, mijenjati zakonski i podzakonski akti kako bi se spriječile daljnje nepravilnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter