U spomen na prvu hrvatsku tiskanu knjigu

Danas je dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Objavljeno: 22.02.2020. zagorjeinternational

Dan je hrvatske glagoljice i glagoljaštva, spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor i službeno proglasio na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo prepoznatljivi i jedinstveni u svijetu.

11 nepotpunih primjeraka

Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga pod nazivom ‘Misal po zakonu rimskoga dvora’.

Do danas je sačuvano samo 11 nepotpunih primjeraka ‘Misala’, od čega se šest nalazi u Hrvatskoj, a pet u inozemstvu. Dva primjerka dostupna su u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK, dva se nalaze u Samostanu franjevaca trećoredaca na Ksaveru, jedan u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te jedan u Knjižnici Dominikanskoga samostana Bola na Braču.

Ostali primjerci

Ostali primjerci čuvaju se u Vatikanskoj knjižnici u Rimu, Kongresnoj knjižnici u Washingtonu, Nacionalnoj knjižnici Rusije u Sankt Petersburgu i Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba