Načelnik Milički ekskluzivno nam je potvrdio:

U MARIJI BISTRICI GRADIT ĆE SE MUZEJ DRVENIH IGRAČAKA I LICITARA: “Dobili smo potvrdu da imamo dragulj u rukama i mi ćemo ga iskoristiti”

Objavljeno: 21.02.2020. Alen Brodar

U slovenskom Etnografskom muzeju u Ljubljani u četvrtak je otvorena gostujuća izložba “Hrvatske dječje igračke između tradicije i suvremenosti / Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo“, zagrebačkog Etnografskog muzeja, autorice dr.sc. Iris Biškupić Bašić, povodom predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije. Izložba, koja će biti otvorena dva mjeseca, je zamišljena kao putovanje kroz povijest igračaka nastalih u Hrvatskoj, s obzirom na to da je umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskoga zagorja još 2009. godine uvršteno na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te je time potvrđena njihova vrijednost na svjetskoj razini.

Povijest izrade igračaka

Izložene su i velike, desetak puta uvećane kopije dječjih igračaka nastale u majstorskim radionicama Ivice Mesara iz Tugonice i Josipa Fijana iz Marije Bistrice, koje su postavljene na Trgu pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici, a dio su kolekcije predimenzioniranih igračaka koje krase bistrički trg. Kao što je poznato, duga je povijest izrade igračaka u Hrvatskom zagorju, u mjestima Stubički i Bistrički Laz, Tugonica, Turnišće, Jerovec, Bedenec, Globočec i Marija Bistrica.

Stoga je otvaranju izložbe prisustvovala i delegacija iz Marije Bistrice predvođena načelnikom Josipom Miličkim, ujedno i predsjednikom Turističke zajednice Općine Marija Bistrica koji nam je rekao da je izložba bila pun pogodak i odlična promocija za sve dionike, za Mariju Bistricu, Hrvatsko zagorje, ali i čitavu Hrvatsku.

– Ova izložba, koja je prošla tako odlično, samo nam je bila potvrda kakav dragulj imamo u rukama, a mi ćemo napraviti sve da ga iskoristimo. Naime, sada, kada smo zaokružili kapitalne projekte na području općine, kao što su vrtić, mrtvačnica i cestogradnja, došlo je vrijeme da se okrenemo novoj razini projekata u Mariji Bistrici, onima vezanim na turizam. Naš cilj je izgradnja Muzeja drvenih igračaka i licitara u Mariji Bistrici. Zemljište već imamo, u prostornom je planu, a sljedeći je korak osnivanje radne skupine, u kojoj bi uz Općinu, kao nositelja projekta, bili i Ministarstvo kulture, Etnografski muzej u Zagrebu, Krapinsko – zagorska županija te Zagorska razvojna agencija. Pokušat ćemo projekt prijaviti na neki od natječaja u budućoj financijskoj omotnici EU-a – otkrio nam je načelnik Milički, ne skrivajući da mu je uzor Dječji muzej u Celju, kojeg je osmislila dr. Tanja Roženbergar, danas direktorica Slovenskog etnografskog muzeja, koja je također prisustvovala izložbi, a koja je također ponudila suradnju na projektu budućeg marijabistričkog Muzeja drvenih igračaka i licitara.

Nitko u okolici

– Zamislili smo to kao svojevrsnu kompilaciju izloženih drvenih igračaka, licitara i muzeja za djecu. Projekt je to u kojem možemo biti vrlo kreativni i sigurni smo da ćemo imati nešto što nema nitko u okolici – zaključio je načelnik Milički, uz kojeg su, i uz već spomenutu dr. Roženbergar, izložbi u Ljubljani prisustvovali i Goranka Horjan, direktorica Etnografskog muzeja Zagreb, dr. Iris Biškupić Bašić, autorica izložbe, mag. Petra Culleto, državna tajnica Ministarstva za kulturu RS i dr. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva za kulturu RH.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba