Na tribini protiv spalionice u Konjščini, načelnik Krznar izviždan

SVE TO TRAJE PREDUGO: “Najgori scenarij je da se realiziraju zakulisne igre i da se dogodi ono čega se bojimo“

Objavljeno: 21.02.2020. ivanabelosevic

U prepunoj kino dvorani u Konjščini je održana javna tribina “Ne spalionici”, u organizaciji udruge “Krizni eko stožer Konjščina”, kako bi se informirala javnost o statusu postupka izmjene prostornog plana, a vezano na izgradnju spalionice (toplane – energane) otpada u Konjščini.

Glasnogovornica KESK-a Ines Debelić rekla je kako je osnovno pitanje za načelnika, je li pokrenut postupak izmjene prostornog plana.

 Papirologija kasni

– Ovo je treća javna tribina koju organizira “Krizni eko stožer Konjščina“ s namjerom da konačno saznamo konkretne odgovore na pitanja, odnosno probudila se bojazan da se gotovo godinu dana nakon prve tribine nije ništa dogodilo. Što se događa, ne znamo, prije nekih desetak dana bili smo na sastanku s načelnikom i nije nam na uvid htio dati navodno pripremljeni nacrt prijedloga izmjene prostornog plana i osjetili smo potrebu da ponovno javno ispitamo situaciju. Sjednica Općinskog vijeća održala se 7. svibnja prošle godine i tada je jednoglasno izglasana odluka da se kreće u postupak izmjene prostornog plana, međutim još uvijek ništa nije pokrenuto. Prema toj odluci koju je pročitao predsjednik Općinskog vijeća nema gradnje spalionice – naglasila je Debelić i dodala da su na sastanku od načelnika dobili informaciju da se čeka izmještanje prometnog čvorišta koje je povezano s privatnim investitorom, međutim nisu na uvid dobili traženu dokumentaciju, odnosno nacrt.

 – Smatramo da sve to skupa predugo traje i da nas se želi izigrati. Najgori scenarij je da se dogodi realizacija ovakvog štetnog projekta i da se realiziraju zakulisne igre o kojima pričamo već godinu dana te da se dogodi ono čega se bojimo, a to je ta spalionica – istaknula je Debelić. 

Načelnik Mirko Krznar kazao je kako je prije šest mjeseci izjavio kako su pri kraju s papirologijom, ali nažalost još uvijek nemaju pismenu suglasnost Hrvatskih  cesta na izmjenu trase spojne ceste Zlatar Bistrica – Breznički Hum.

–  Imamo usmenu suglasnost na tu izmjenu i imamo prvi nacrt izmjene tog plana. Prihvatili smo  veliku većinu inicijative, koja je došla od strane vijećnika, ali nismo mogli prihvatiti, ni mi, ni izrađivač one dijelove koji se odnose na dio koji je usklađen s prostornim planom višeg ranga, a to je prostorni plan Županije. Nismo mogli prihvatiti da se zabrani izgradnja postrojenja, koja će služiti za razvoj našeg komunalnog poduzeća, a to je sortirnica u prostoru Komunalca, te eventualno pretovarna stanica i kompostana koja bi trebala u budućnosti biti izgrađena u Pešćenom. Prema tome, to su tri stvari koje su bitne za razvoj našeg komunalnog poduzeća i za zbrinjavanje komunalnog otpada na području općine Konjščina i šire – pojasnio je načelnik.

Što se tiče investitora koji je već uložio i kupio zemljište, Krznar je rekao da se boje tužbe, ali vjeruje da će naći zajedničko rješenje.

– I mi i investitor svjesni smo toga, da ako narod nešto ne želi da je to jednostavno neprihvatljivo graditi. Zadnjih nekoliko mjeseci nisam imao nikakve razgovore s investitorom, ali nadam se da ćemo nakon izmjene prostornog plana sjesti i da ćemo naći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve nas. Nikakvo postrojenje, zvali vi to spalionica ili toplana – energana koja bi imala gorivu tvar iz otpada, neće se graditi u Konjščini. Vjerujem da ćemo sljedeći tjedan dobiti pismenu suglasnost Hrvatskih cesta i da ćemo onda otvoriti javnu raspravu i proceduru samog donošenja prostornog plana. Sve to kasni jer smo trebali isprojektirati taj dio spojne ceste i to usuglasiti s Hrvatskim cestama, Županijom i svim ostalima. Nakon javne rasprave i uvida ići ćemo u donošenje tih drugih izmjena i vjerujem da će do kraja ožujka biti donesena izmjena prostornog plana. Investitor, gospodin Sokser je pristao platiti izmjene prostornog plana u iznosu od 160 tisuća kuna i to neće ići na teret Općine – naglasio je Krznar.

Vrijeđanje načelnika

Na tribini su okupljeni postavljali pitanja načelniku i na što je god odgovarao rekli mu da laže i da ih i dalje obmanjuje te mu zviždali i vrijeđali ga. Tvrde kako investitor ne misli prodati zemljište i odustati od gradnje spalionice. Smeta im i to što, nikad nije javnost obavijestio o gradnji kompostane i pretovarne stanice, jer ni to ne  odobravaju. Krznar ima je na to odgovorio kako su kod donošenja prvog prostornog plana svi bili pozvani na uvid i javnu raspravu,  no u ovu dvoranu je došlo samo devet ljudi. Nakon toga je načelnik Krznar otišao s javne tribine.

Dodajmo da je na početku govorila predsjednica KESK – a Tina Dundović, koja je rekla kako se prostorni plan još uvijek nije promijenio i žele još jednom progovoriti o problemu koji ih muči. O svim problemima vezanim za spalionicu govorili su i Ana Mikleušević, Ivan Mušec, Ivica Pluščec i Matija Čukelj iz Udruge KESK, a gost je bio te Nikola Vrđuka, član Inicijative za Stubicu i Stubički kraj, koji je kazao kako su imali sličnu situaciju jer se na prostoru bivše Donne trebala graditi spalionica otpada, ali su se uspjeli izboriti i naći rješenje, te su za četiri mjeseca izmijenili prostorni plan i spalionica se nije mogla graditi. Poručio im je da se i dalje bore za svoja prava.

Pozvan je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, koji nije došao.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba