"ZDRAVO I FINO" IDE DALJE: Projekt predstavljen u OŠ "Lijepa Naša"

Osnovnoškolci iz Tuhlja pripremali namaz od slanutka, zdrave kakao kuglice i limunadu s đumbirom

Objavljeno: 21.02.2020. JJ

Projekt “Zdravo i fino” Društva Naša djeca Zabok, nakon velikog uspjeha prošle godine i osvajanja prve nagrade “2019 EU Health Award”, kreće dalje u promociji zdrave prehrane i usvajanja zdravih stilova života kod djece. Ovogodišnje predstavljanje projekta započelo je u Osnovnoj školi “Lijepa naša” Tuhelj.
Na osnovi svojih iskustava koja su stekle kroz radionice zdravog kuhanja i stručnih predavanja o zdravoj prehrani u sklopu projekta, dječja vijećnica Ana Grah, volonterka Sandra Benčić i voditeljica projekta Jasenka Borovčak kroz igru asocijacija na samom početku te predstavljanjem projekta uvele su 70-ak učenika od 1. do 5. razreda u priču o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu te uzgoju zdravih namirnica u eko vrtu. Također su pokazala zdrava jela koja su one uz pomoć voditeljice kuhanja Snježane Krpes i odraslih volonterki DND-a Zabok pripremile u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok. Do sada su provedena četiri ciklusa projekta te su izdane četiri kuharice: “Zdravo i fino“, “Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om “Zdravo i fino”, zatim “Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta” i “Zdrava i fina jela Lijepe Naše”. Na kraju prvog dijela, učenici su sudjelovali u malom kvizu kroz koji su učili o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću te o tome koliko su gazirana pića štetna za zdravlje jer sadrže previše šećera.

Zdrave grickalice

Najveće zanimanje svakako je izazvala radionica zdravog kuhanja, koju je vodila profesorica Anka Ilinčić uz asistenciju Jane Borovčak i Vjekoslava Flegara, u kojoj su mališani upoznali neke začine te su ih mogli opipati i pomirisati, a miksao se humus – zdravi namaz od slanutka s kojim su si djeca radila zdrave sendviče na istarskom kruhu sa sjemenkama i dekorirala povrćem. Zatim su oblikovala kakao kuglice s datuljama orasima i bademima, kao jedan super zdravi desert koji djeca posebno vole te su cijedili limune za limunadu s đumbirom. Naravno, djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino. Također su imali prilike isprobati zdrave grickalice u obliku tostiranih sjemenki suncokreta i badema, što je planulo u trenu, a kako bi im ovo druženje ostalo u što duljem sjećanju, na poklon su dobili bookmark s porukom “Zdravo žvači da budeš jači” i recepte sa zdravim jelima koja su se pripremala na radionici, kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće.

Važnost kretanja

– Cilj promocije projekta “Zdrav i fino” jest da se djeci kroz kreativno – edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, male kuharske radionice uz razgovor i raspravu, osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo, kako u svojim obiteljima, tako i u odgojno – obrazovnim ustanovama – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba