Žarko Tušek na Europskom parlamentarnom tjednu u Bruxellesu

“Europska monetarna unija treba stremiti nekom obliku fiskalne unije”

Objavljeno: 20.02.2020. zagorjeinternational

Član saborskog Odbora za gospodarstvo i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Žarko Tušek sudjelovao je na konferenciji o Europskom semestru u sklopu ovogodišnjeg Europskog parlamentarnog tjedna u Bruxellesu. U suorganizaciji Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora, a u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanje Vijećem Europske unije, glavne teme Europskog tjedna bile su upravljanje europodručjem, razvoj poreznog sustava, budući višegodišnji financijski okvir, borba protiv klimatskih promjena, socijalna prava djece, minimalna plaća te razvoj tržišta rada. Nadovezujući se na postavljeni politički cilj nove Komisije o dovršetku Ekonomske i monetarne unije, fokus rasprave ovogodišnje konferencije o Europskom semestru bilo je širenje i produbljivanje upravljanja EMU-om.

Klimatske promjene

Tušek je rekao kako Europska monetarna unija treba stremiti nekom obliku fiskalne unije.

– U Europskoj monetarnoj uniji ne postoji sustav fiskalnih transfera namijenjen regijama ili državama koje se suočavaju s asimetričnim makroekonomskim šokom. Ta manjkavost očitovala se tijekom posljednje krize, kada je nekoliko najteže pogođenih država proživljavalo duboku recesiju bez mogućnosti transfera iz zajedničkog proračuna – zaključio je Tušek.
Predstavljajući prioritete djelovanja institucija u idućem razdoblju, predsjednik ECOFIN-a i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Zdravko Marić rekao je da je poboljšana koordinacija na temelju pravila ključna za zdrave nacionalne politike. Naglasio je da je Hrvatska predana projektu produbljivanju Ekonomske i monetarne unije.

– Ne samo kao predsjedavajući Vijećem EU-a ili zbog naše želje i namjere da se uskoro pridružimo eurozoni, već zato što smo uvjereni da je dobro funkcionirajuća Ekonomska i monetarna unija u interesu svih država članica EU – izdvojio je Marić.
Drugog dana Europskog parlamentarnog tjedna raspravljalo se o borbi protiv klimatskih promjena, održivim investicijama te razvoju uključivosti tržišta rada.

– Hrvatska pozdravlja Europski zeleni plan kao dokument koji obuhvaća sve gospodarske sektore i koji, osim plana prema klimatskoj neutralnosti, moramo gledati i kao plan za transformaciju europske ekonomije – rekao je Tušek, dodavši da je ekološka tranzicija prilika za novi ekonomski zamah, razvoj industrije kroz povećana ulaganja u eko inovacije, razvoj zelenih tehnologija i proizvoda i prilagodbu gospodarstvenika na zajedničko tržište EU-a, koje je sve više zeleno.

Demografska kriza

Osvrnuvši se na demografsku krizu s kojom se susreće Europa, Tušek je u raspravi rekao da, uz mjere koje države provode, svakako moramo senzibilizirati nositelje gospodarstva, poslodavce, na važnost pronatalitetne politike za daljnju održivost sustava. Također je istaknuo kako poslodavci trebaju staviti naglasak na njihovo preuzimanje dijela odgovornosti za ovo područje, primjerice, razvijanje i uvođenje obiteljima prijateljske mjere u svoja poduzeća, kao što su autonomna preraspodjela radnog vremena, rad od kuće, ostvarivanje prava na dopuste i sl.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba