Evo kakvo je stanje na zagorskim prometnicama

Prošli mjesec poginula jedna osoba, a u trenutku nesreće alkoholizirano je bilo 15 posto vozača

Objavljeno: 19.02.2020. IB

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske u siječnju su obavili očevid kod 54 prometne nesreće, isto kao i u siječnju prošle godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 13 nesreća s ozlijeđenim osobama dvije su osobe zadobile teške, a 16 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 40 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

Najviše stradalih

U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za jednu prometnu nesreću, broj nesreća s ozlijeđenim osobama manji je za 18,8 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta je u porastu za 5,3 posto.
Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba veći je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba je isto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 5,9 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 19 osoba, što je isto kao i u siječnju 2019. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina i u toj je dobnoj skupini stradalo 11 sudionika, od kojih je jedna osoba zadobila teške, a deset osoba lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (63 sudionika).
Brzina neprimjerena uvjetima na cesti najčešći je uzrok prometnih nesreća, a prošlog je mjeseca uzrokovala 15 nesreća, odnosno, 27,8 posto ukupnog broja. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova – 12. Kritični dan prema broju obavljenih očevida bila je subota, s 11 obavljenih očevida, te srijeda s deset, a najsigurniji je bio utorak s dva obavljena očevida. Kritično vrijeme u danu bilo je razdoblje između 17 i 18 sati sa sedam obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su od 1 do 2 sata, od 5 do 6 sati i od 22 do 23 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.
U prometnim su nesrećama sudjelovala 124 sudionika, od čega je bilo 85 vozača, 37 putnika i dva pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 13 vozača i jedan putnik. U trenutku prometne nesreće, 15,3 posto vozača bilo je pod utjecajem alkohola. U siječnju ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za šest vozača ili 7,6 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 2,4 posto.

1468 prekršaja

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u siječnju evidentirali 1468 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na nepropisnu brzinu (529), što iznosi 36 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (50 prekršaja) i upravljanja neregistriranim vozilom (46 prekršaja). Utvrđeno je i 30 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, šest prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta te po tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom i odbijanja alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba