Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika

“Hrvatska je domovina nekvalificiranog radnika jednako kao i uglednog akademika”

Objavljeno: 18.02.2020. zagorjeinternational

Pobjednik predsjedničkih izbora Zoran Milanović službeno je prisegnuo na dužnost predsjednika Republike Hrvatske, a na dužnost stupa sutra. Zakletvu je položio pred sucima Ustavnog suda, na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem. Novom predsjedniku su, među ostalima, čestitali i premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, kao i ostali dužnosnici Vlade RH.
Umjesto na Markovu trgu, svečana ceremonija inauguracije po prvi je puta održana u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, a uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića, hrvatsku himnu otpjevala je hrvatska glazbena diva Josipa Lisac.

Buduće pogreške

Zoran Milanović je u svome govoru zahvalio svima koji su dužnost predsjednika obnašali prije njega, a zatražio je i razumijevanje za “nenamjerne pogreške” koje će učiniti.
– Dame i gospodo, molim vas zrno razumijevanja za svoje buduće pogreške, bit će ih. Jer te pogreške nikada neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize, nikada nisu ni bile. Uložit ću sve što znam da iz tog zrna povjerenja izraste mandat od koristi svim njezinim građanima. Pritom ne pristajem na to da je pogreška kada se razilazimo u mišljenjima i stavovima – rekao je, a u nastavku progovorio i o svojem poimanju patriotizma.

– Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koje su naše društvo i naše živote učinili i čine boljima, sadržajnijima, nadahnutijima. Što bude širi i nijansiraniji taj spektar privrženosti Hrvatskoj, to će naša zemlja biti bolje mjesto za život. Patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje muškarcima, ženama i djeci koji su dali živote, patili i poginuli za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i u onom prethodnom ratu u antifašističkoj borbi. Patriotizam je svijest i naša svijest o trijumfalističkim posrnućima koja su nažalost ponekad pratila naše pobjede u ratovima pri čemu ne treba uvijek uspoređivati i izjednačavati ta postignuća, ratovi su gotovi – ponovio je Milanović rečenicu koja je ga pratila tijekom čitave kampanje.

Kuća za sve

Istaknuo je i kako se svaki građanin u Hrvatskoj treba osjećati prihvaćenim, a ne ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji.
Rekao je i kako Hrvatsku ne čine i nikad je neće činiti samo visokoobrazovani, poduzetni, znanstveno, umjetnički ili sportski nadareni.

– Hrvatska je domovina nekvalificiranog radnika jednako kao i uglednog akademika. Hrvatska jednako pripada i nezaposlenom tokaru i prezaposlenom programeru i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerici u javnom ili privatnom poduzeću. Osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodjela nacionalnog bogatstva, suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe glavni su i najučinkovitiji u borbi protiv nejednakosti i daljnjeg klasnog i ljudskog udaljavanja. Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto da dostojanstveno i mirno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas, sve nas, za one koji smo tu, generacije koje dolaze i one koji će se vratiti svojoj kući. Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska – zaključio je svoj govor Zoran Milanović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba