Svjetski je dan ispijanja vina

BORIS DRENŠKI: Gemišt je kod Zagoraca nezaobilazan i njegova konzumacija neće nikad prestati

Objavljeno: 18.02.2020. Jožica Miklaužić

Kultura ispijanja vina raširena je po cijelom svijetu, a vino je svakako jedno od najpoznatijih alkoholnih pića, pa stoga zaslužuje i svoj dan. Upravo se 18. veljače obilježava kao Svjetski dan ispijanja vina te se na taj način promoviraju njegove dobrobiti u kontekstu zdravlja i ljubavi prema dobroj čašici. Beneficije ispijanja ovog pića odražavaju se u međuljudskim odnosima, osobnom zadovoljstvu, kulinarstvu i, ono najvažnije, zdravlju, a najviše od njega može se dobiti konzumiranjem jedne čaše za žene i dvije za muškarce dnevno. Portal Studentski.hr izdvojio je pet glavnih pozitivnih učinaka vina.

Jača imunitet
Tajna leži u antioksidansima koje vino sadrži, a koji sprječavaju upalne procese. Dakako, važno je konzumirati samo propisane količine kako bi se postigli željeni rezultati.

Utječe na gubitak nepoželjnih kilograma
Nepoželjni kilogrami lakše se tope uz čašu crnog vina. Unatoč tome što vino može biti vrlo kalorično, ono sadrži elagičnu kiselinu koja pomaže pri topljenju masti i sprječava stvaranje nove, te osim toga, stagnira rast već postojeće.

Smanjuje mogućnost srčanog udara
Za zdravlje srca važan je krvožilni sustav, a tome može doprinijeti spoj imena procijanidin, koji doprinosi borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti. Crno vino djeluje kao prirodni razrjeđivač krvi te na taj način sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani udar. Važno je pri tome ne pretjerivati u konzumaciji, budući da takva praksa može izazvati suprotnu reakciju od one željene.

Sprječava dijabetes
Dijabetes postaje sve češća pojava u 21. stoljeću, a kako bismo smanjili rizik za dijabetes tipa 2, vino može biti dobra prevencija. Pokazalo se kako onima koji boluju od dijabetesa, crno vino održava razine glukoze u krvi stabilnom. Također, ono onemogućuje rad enzima alfa-glukozidaze zaslužnog za apsorpciju glukoze u krvotok te osim toga djelovanje resveratrola pozitivno djeluje na inzulin, to jest, potiče proizvodnju inzulina u tijelu.

Sprječava rak
U prevenciji raka vino se pokazalo kao dobar suborac. Ispostavilo se kako u slučaju raka crijeva, raka dojke te raka prostate vino smanjuje rizik, to jest resveratrol u vinu. On uništava stanice koje imaju narušenu DNK strukturu te su zbog toga prijetnja jer se mogu pretvoriti u kancerogene stanice.

Da su i Zagorci svjesni dobrobiti i pozitivnih učinaka vina svi dobro znamo, a potvrdio nam je to i jedan od najnagrađivanijih zagorskih vinara, vlasnik poznate Vinarije Bodren Boris Drenški.

– Zagorci sve više počinju razvijati kulturu ispijanja vina na “na čašu“, u manjim količinama, kada su u pitanju vrhunske sorte i buteljirano vino. Naravno, tradicija ne izumire pa je tako tu i dalje za druženja prisutan gemišt, koji je kod nas nezaobilazan i njegova konzumacija neće nikad prestati, dapače, ona raste i on postaje sve popularniji po cijeloj Hrvatskoj. Tu je i trend ispijanja pjenušaca, koji se u posljednje vrijeme dosta proširio Zagorjem zahvaljujući našim kvalitetnim vinarijama, kao što su Vuglec, Petrač, Bolfan i drugi – rekao nam je Drenški te dodao da, osim što su Zagorci počeli više cijeniti vrhunska vina, tu su i gosti koji su prepoznali kvalitetu zagorskih vina i dolaze u sve većem broju.
No, unatoč mnogim beneficijama ispijanja vina, važno je naglasiti kako ono ima i negativne strane, a prva točka u obrani od takvih efekata jest ne pretjerivati. Važno je pripaziti na količinu ispijanja ovog napitka jer se ipak radi o alkoholu, odnosno etanolu, koji ima psihoaktivna svojstva čije obilježje jest toksičnost po jetru, mozak i probavne organe. Dnevni unos kod žena ne bi trebao prelaziti količinu od 150 mililitara, dok je kod muškaraca ta količina ograničena na 200 mililitara.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba