Zbog lijepog vremena, očekuje se veći broj motociklista na cesti

POLICIJA UPOZORAVA: Vozači, oprez, tragedija se može dogoditi u trenu

Objavljeno: 15.02.2020. JJ

Tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s moguće malo kiše, nižim jutarnjim temperaturama, ali i višim dnevnim temperaturama. Također, bit će i vjetrovito u gotovo svim predjelima Republike Hrvatske.
Zbog povoljnih vremenskih prilika i nadalje neuobičajeno visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i određeni broj motociklista, zbog čega iz Policijske uprave krapinsko – zagorske vozače drugih vozila pozivaju da budu posebno oprezni prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, skretanja te na raskrižjima, dok same motocikliste pozivaju da prije svega vode računa da je kolnik hladan, a gume tvrde, zbog čega se prilikom kretanja većim brzinama, može lako izgubiti nadzor nad vozilom. U tom smislu, potrebno je poštivati dopuštene brzina kretanja i obavezno koristiti zaštitnu kacigu.

Vidljivost pješaka i biciklista

Tijekom zimskog računanja vremena, noćni uvjeti vožnje započinju ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama je još dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i smrtnim stradavanjem.

Od iznimne je važnosti podsjetiti na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

  • pješak koji se kreće kolnikom dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom;
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisna uporaba mobitela

Policija ponovno upozorava vozače da, u prvom redu, prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).

Mlade osobe

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok mlada osoba nije položila vozački ispit.
Također da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva, istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

– Zapamtite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život – poručuje policija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba