Sastanak župana s ruskom delegacijom

“Ruskom veleposlaniku predstavit ćemo naše toplice i zdravstveni turizam, a razgovarali smo i o mogućnosti razmjene studenata“

Objavljeno: 14.02.2020. Jožica Miklaužić

Krapinsko – zagorsku županiju posjetilo je izaslanstvo Rusko – hrvatske skupine prijateljstva Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije te je tim povodom u uredu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara upriličen prijem ruske delegacije.

Ukupan izvoz

– Drago mi je što smo imali priliku članovima Vijeća Ruske federacije prezentirati sve ono što Krapinsko – zagorska županija radi te koji su modeli i mogućnosti suradnje između regija u Ruskoj Federaciji i naše županije. Otprilike 147,7 milijuna eura iznosi ukupan izvoz Republike Hrvatske u Rusiju, a otprilike više od devet milijuna eura iznosi izvoz iz Krapinsko – zagorske županije, što znači skoro pet posto i to je dobar pokazatelj. Moram napomenuti kako je od 2015. godine do danas naš izvoz u Rusiju rastao skoro 50 posto, a postoje još puno veće mogućnosti, s obzirom na to da je Ruska Federacija jedna od najjačih svjetskih sila i ogromno tržište koje je itekako interesantno za naše gospodarstvo. Razgovarali smo danas isto tako o mogućnostima suradnje na razmjeni studenata, ulaganju ruskog kapitala u Krapinsko – zagorsku županiju, o razmjeni modela funkcioniranja socijalne politike te otvorili niz tema koje bi u budućnosti mogle biti od interesa za jednu i drugu stranu. Najavili smo i sastanak s ruskim veleposlanikom, gdje ćemo preko našeg zdravstvenog klastera predstaviti ponudu naših toplica za rusko tržište, kao i kompletne mogućnosti našeg zdravstvenog turizma – rekao je župan Kolar te dodao kako smatra da je ovaj konstruktivni i prijateljski sastanak početak jedne dugoročne suradnje.


Sastanku je nazočio i voditelj Hrvatsko – ruske skupine prijateljstva Hrvatskog sabora Vedran Babić.

– Drago mi je što smo imali prilike čuti od kolega iz Rusije mogućnosti koje Ruska Federacija može za nas učiniti, ali mi je bilo i jako drago da već i župan i gradonačelnik imaju spremne i konkretne projekte o kojima se da razgovarati. Ostvarili smo dobre veze i vjerujem da će se nešto od toga i realizirati – kazao je Babić te otkrio kako to da je ruska delegacija posjetila Krapinsko – zagorsku županiju.

Krapinsko – zagorska županija je mala županija, ali ima puno toga za pokazati, i kroz povijesne lokacije i muzeje kao što su Titova i Tuđmanova kuća, koje želim da ruski kolege vide, a isto tako radi se o dinamičnoj, vrijednoj i radišnoj županiji – obrazložio je Babić.

Obostrana korist

Aleksej Kondratjev, voditelj Rusko – hrvatske skupine prijateljstva i član Odbora Vijeća Federacije za međunarodne poslove, naglasio je kako je iznimno zadovoljan održanim sastankom.

– Kao i moje kolege, htio bih dati najvišu ocjenu ovom sastanku te napomenuti kako su brojke izvoza Hrvatske u Rusiju stvarno velike i značajne. Radit ćemo na daljnjem razvoju našeg odnosa, koji će ići u smjeru obostrane koristi. Imamo dobru međuregijsku suradnju, imamo puno projekata i mislim da ideje do kojih smo došli na ovom sastanku, možemo realizirati i doprinijeti razvoju među našim zemljama – zaključio je Kondratjev.
Kao članovi ruske delegacije sastanku su prisustvovali i Yurij Arharov, član Odbora Vijeća Federacije za socijalnu politiku te Sergej Mihajlov, član Odbora Vijeća federacije za kulturu, znanost i obrazovanje. Sudjelovali su i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba