Susret hrvatskih i turskih poduzetnika

MARIO ANTONIĆ: Poduzetnicima sa sjajnim idejama i inicijativama dajemo podršku u izlasku na inozemna tržišta

Objavljeno: 13.02.2020. JM

Turska ministrica trgovine Ruhsar Pekcan u posjetu je Hrvatskoj, a tom se prilikom susrela s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i državnim tajnikom Marijem Antonićem.
U sklopu posjeta, održan je susret hrvatskih i turskih poduzetnika, na kojem je istaknuto kako Hrvatska i Turska imaju potencijal za jačanje gospodarske suradnje i njezino širenje na druge sektore osim turizma, autodijelova, energetike i ulaganja u nekretnine. Tom je prilikom ministar Horvat naglasio kako su brojke s Turskom u 2018. i 2019. godini u velikom plusu.

Robna razmjena

– Kada imate gospodarstvo i tržište na kojem na godišnjoj razini u izvozu rastete 30 posto, onda kolege iz te zemlje treba pozvati kako bi se razgovaralo da ta suradnja iz godine u godinu bude veća. Postoji perspektiva da robna razmjena koja se lani kretala oko 600 milijuna američkih dolara, već ove godine dosegne milijardu dolara – rekao je ministar Horvat te ujedno prihvatio poziv da s hrvatskim gospodarstvenicima u rujnu otputuje u Izmir.
Glede ciljeva povećanja robne razmjene, s ministrom se složila i ministrica Ruhsar Pekcan te naglasila kako je cilj poziva hrvatske gospodarske delegacije u Izmir definiranje novih potencijalnih sektora za ekonomsko povezivanje Hrvatske i Turske, pored već aktualnih, kao što su turizam i automobilska industrija.
Da je moguće proširenje suradnje na druga područja, potvrđuju i primjeri gospodarske suradnje s Turskom, temeljene na suvremenoj tehnologiji te istraživanju i inovaciji. Riječ je o “M+ grupi”, koja je krajem siječnja ove godine preuzela tursku tvrtku “CMC” te Poljoprivrednom institutu Osijek, koji s turskom tvrtkom “Tareks” radi na projektu selekcijske stanice za oplemenjivanje bilja.

Inovacijski potencijal

Državni tajnik Antonić ponovio je da u Hrvatskoj postoji neograničeni inovacijski potencijal te sjajne ideje i inicijative hrvatskih poduzetnika.
– Takve poduzetnike svakako trebamo podržati i omogućiti im da ostvare svoje potencijale ne samo na domaćem, već i na inozemnom tržištu. Ova dva poduzetnika primjer su toga kako imati ideju, realizirati je i nakon toga krenuti u osvajanje novih tržišta – zaključio je Antonić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba