Za svaku pohvalu

U Srednjoj školi Bedekovčina obilježen Dan bolesnika

Objavljeno: 12.02.2020. zagorjeinternational

Srednja škola Bedekovčina Podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara u suradnji s učenicima Medicinskog učilišta, patronažnom sestrom Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Andrejom Križnik, Bontech slušnim pomagalima, Ljekarnama Švaljek i Optikom Ana, obilježila je Dan bolesnika u sklopu kampanje “Nursing new Croatia”.

Kronične bolesti

Dan bolesnika organizatori su usmjerili na bolesnike s koničnom bolesti, s obzirom na njihov povećan broj, te potrebe i prava bolesnika. Tim je povodom i organizirana javna tribina “Kako živjeti s kroničnom bolešću” te javnozdravstvena akcija.
Javnu tribinu i javnozdravstvenu akciju pozdravnim su govorom otvorili zamjenica ravnateljice Srednje škole Bedekovčina Sanja Markuš, načelnik Bedekovčine Darko Ban i predsjednik Povjerenstva za prava bolesnika Krapinsko – zagorske županije Mladen Popović. Na javnoj tribini građani su dobili brojne informacije vezane uz život s kroničnom bolesti te informacije vezane uz prava bolesnika. Javnu tribinu i javnozdravstvenu akciju podržali su i brojni građani.

Papa Ivan Pavao II.

Inicijativa za obilježavanje Dana bolesnika pokrenuta je 1991. godine, kada je papa Ivan Pavao II. saznao da boluje od Parkinsonove bolesti te je želio skrenuti pažnju na bolesnika, bolesnikove potrebe te medicinsko i nemedicinsko osoblje. Nakon toga je u svijetu određeno da se Dan bolesnika obilježava 11. veljače, kada se u Katoličkoj Crkvi slavi Majka Božja Lurdska. Ovaj je izbor potaknut činjenicom da je marijansko svetište u Lourdesu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba