Završnica natječaja "Baruna"

PROGLAŠENI LAUREATI: Na ovogodišnji natječaj pristiglo 57 literarnih i 136 likovnih radova učenika

Objavljeno: 12.02.2020. zagorjeinternational

U Zaboku je u utorak održana svečanost dodjele nagrada i priznanja sudionicima projekata Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun”, “Promicanje istine o Domovinskom ratu” te Likovno – literarni natječaj na temu Domovinskog rata za 2019. godinu. Na natječaj je pristiglo 57 literarnih radova učenika iz devet osnovnih i triju srednjih škola, koje je prosuđivalo Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Branka Vrbanec Julija Barunčić Pletikosić. Radovi učenika osnovnih škola podijeljeni su u tri kategorije. U kategoriji učenika osnovnih škola od drugog do četvrtog razreda, prvu nagradu dobila je Melani Futivić, učenica trećeg razreda Osnovne škole Zlatar Bistrica, za rad “Rasla sam u šumi“. U kategoriji od petog do osmog razreda, prva je nagrada dodijeljena Jeleni Klanjčić, učenici osmog razreda OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica, za rad “Svjedok tog vremena”, pod mentorstvom učiteljice Marije Lisak. U kategoriji srednjih škola, prva nagrada dodijeljena je Ani Beg, učenici četvrtog razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Zabok, za rad “Preživio sam Ovčaru”, pod mentorstvom profesorice Sandre Babnik Lončar.

Posebne nagrade

Na likovni natječaj pristiglo je 136 radova u raznim likovnim i grafičkim tehnikama, a radovi su također podijeljeni u tri kategorije. Ocjenjivalo ih je povjerenstvo u sastavu Mirjana Smolić i Željko Kropf. U kategoriji osnovnoškolaca od drugog do četvrtog razreda, prva nagrada dodijeljena je Ivi Aščić, učenici trećeg razreda OŠ “Vladimir Bosnar”, Stubičke Toplice, pod mentorstvom učiteljice Monike Barić. U kategoriji osnovnoškolaca od petog do osmog razreda, prva je nagrada dodijeljena Vjeri Posarić, učenici petog razreda OŠ Ante Kovačića Zlatar, pod mentorstvom učitelja Zvonka Šarčevića. U kategoriji srednjoškolaca, prva je nagrada dodijeljena Loreni Posavec, učenici četvrtog razreda Gimnazije AGM Zabok, pod mentorstvom profesorice Gorane Todorović. Prošle je godine Udruga uvela i dodatnu kategoriju, čiji je cilj bila suradnja učenika na izradi slikovnice ili brošure kojom bi literarne radove ilustrirali likovnima ili obrnuto. Pristigla su tri rada iz dvije osnovne škole, a prva je nagrada dodijeljena 3.b razredu OŠ Bedekovčina pod mentorstvom učiteljice Melite Ogrinšak. Kao poticaj za dalje stvaranje i zahvalu za uloženi trud, dodijeljene su i posebne nagrade Marti Prugovečki, učenici četvrtog razreda gimnazije SŠ Zlatar, za višegodišnje sudjelovanje na natječaju, pod mentorstvom profesorice Snježane Švaljek te Tomislavu Toverniću, učeniku osmog razreda OŠ Ante Kovačića Zlatar, pod mentorstvom učiteljice Nevenke Šušljek, za samostalnu izradu stripa pod naslovom “Vojnik”.

Oko 1500 učenika

Tajnik Udruge Radmil Pavalić – Paraga istaknuo je zadovoljstvo ovogodišnjim likovno – literarnim natječajem, a podsjetio je i kako se trenutno provodi završnica projekta “Promicanje istine o Domovinskom ratu”, čiji je cilj održavanje predavanja u školama diljem Krapinsko – zagorske županije, kako bi se učenici upoznali s novijom hrvatskom povijesti.
Na svečanosti su bili i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako Županija pruža podršku projektu jer tko bi bolje mogao promicati istinu o Domovinskom ratu od samih branitelja.
Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu” provodi od 2013. godine. U projektu je prošle godine sudjelovalo oko 1500 učenika iz 28 osnovnih i srednjih škola s područja KZŽ te su održana 23 predavanja kroz 40 školskih sati.
Projekti su provođeni uz financijsku potporu KZŽ, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Donje Stubice, Općine Stubičke Toplice i Općine Zlatar Bistrica. Izložba radova može se razgledati do 11. ožujka u radnom vremenu zabočke Gradske knjižnice Ksaver Šandor Gjalski, koja je i pokrovitelj izložbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba