VAŽNA VIJEST: Potpisan ugovor za izradu studijske dokumentacije

BRZI SPOJ SJEVERA I METROPOLE: Uz modernizaciju postojećih dionica, izgradit će se 19 kilometara nove pruge od Lepoglave do Krapine

Objavljeno: 10.02.2020. zagorjeinternational

HŽ Infrastruktura je sa zajednicom ponuditelja koju čine tvrtke ŽPD d.d., Granova d.o.o., Institut IGH d.d. i Rijekaprojekt d.o.o., potpisala ugovor za izradu studijske dokumentacije za projekt “Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica”.

6,2 milijuna

Ugovor je vrijedan 6,2 milijuna kuna bez PDV-a, od kojih Europska unija iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, sufinancira 85 posto sredstava. Rok za izradu studijske dokumentacije je 13 mjeseci od dana sklapanja ugovora, što uključuje izradu Studije povezivanja “Lepoglavskom spojnicom” unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske s idejnim rješenjima, Studiju izvodljivosti te Analizu troškova i koristi za odabrano idejno rješenje.


Studijska dokumentacija za projekt analizirat će modernizaciju postojeće pruge na dionici Čakovec – Varaždin – Lepoglava te Krapina/Sveti Križ Začretje – Zabok duljine oko 54 kilometra te gradnju novog spoja željezničke pruge Lepoglava – Krapina/Sveti Križ Začretje duljine oko 19 kilometara, što je dio plana modernizacije i gradnje željezničke infrastrukture od Čakovca i Varaždina prema Zaboku i Zagrebu.

Brža putovanja

Gradnja nove pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok, koja se proteže kroz Krapinsko – zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, uklapa se u europske strategije prometnog razvoja koje favoriziraju željeznicu kao brz, učinkovit i ekološki prihvatljiv način prijevoza. Njezina izgradnja omogućit će povezivanje sjevera Hrvatske sa Zagrebom. Osim toga, imat će i ključnu ulogu u integriranom putničkom prijevozu, čime će velikom broju građana u sjevernoj prometnoj podregiji omogućiti učestala i brža putovanja na posao i u školu. Pruga će podići i značaj teretnog prijevoza u tranzitu te će poboljšati konkurentnost gospodarstva sjeverne Hrvatske.
Dokumentacija koja će biti izrađena u sklopu ovog projekta, podloga je za izradu eventualno potrebnih prijedloga izmjena i dopuna dokumenata prostornog uređenja, studije utjecaja na okoliš te daljnje projektne dokumentacije koja je preduvjet za buduću modernizaciju i izgradnju pruge.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba