Vatrogasci zbunjeni, župan bijesan

“TKO JE TAJ?!“ Neka ministar Božinović javno kaže tko se to usudio miješati u struku i promijeniti odluku da vozila idu profesionalnim vatrogascima!

Objavljeno: 08.02.2020. ivanabelosevic

Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije održala je konferenciju za medije na temu  nabave novih vatrogasnih vozila za četiri dobrovoljna vatrogasna društva s područja Krapinsko – zagorske županije – Krapina, Konjščina, Đurmanec i Zlatar, vrijedna gotovo 10 milijuna kuna. Podsjetimo, u petak su u Zagrebu potpisani ugovori o suradnji u nabavci vatrogasnih vozila između Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice te predstavnika spomenutih DVD-ova.

Mijenjana odluka                

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber rekao je kako će diljem Hrvatske biti raspoređena 94 nova vatrogasna vozila,  tri specijalna, po pet u sedam vatrogasnih zajednica priobalja, te u 14 vatrogasnih zajednica kontinenta, po četiri vatrogasna vozila.

 – U našoj vatrogasnoj zajednici navalno vatrogasno vozilo – dugo dobit će DVD Konjščina, navalno vatrogasno vozilo – kratko DVD Zlatar, vatrogasnu autocisternu DVD Krapina te vozilo za gašenje šumskih požara DVD Đurmanec. Drago nam je što će četiri nova vatrogasna vozila doći u našu županiju i podržavamo odluku Vlade o ovakvom načinu ulaganja u vatrogastvo i nadamo se da će se takva praksa nastaviti. Rad naše vatrogasne zajednice temelji se na transparentnosti i sve što činimo, činimo za dobrobit naših vatrogasaca. Jučer su na društvenim mrežama osvanuli neki napisi i prozivke prema  vatrogasnoj zajednici, stoga osjećamo potrebu obavijestiti javnost kako se odvijala ova raspodjela vozila – istaknuo je Skuliber te dodao kako je VZKZŽ dobila službeni dopis u kojem se od njih traži prijedlog rasporeda spomenutih vozila na priloženom obrascu, uz napomenu da krajnji korisnici mogu biti samo javne vatrogasne postrojbe i/ili dobrovoljna vatrogasna društva koja imaju adekvatne uvjete smještaja, kvalitetu garaža koje će pregledati Hrvatska vatrogasna zajednica, koja će platiti troškove osiguranja, održavanja i registracije vozila.

– Temeljem navedenog, 28. siječnja 2019. održana je sjednica zapovjedništva s točkom dnevnog reda “Prijedlog odluke o raspodjeli vatrogasnih vozila“. Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni, donesena je jednoglasna odluka o rasporedu vatrogasnih vozila i to tako da se dva vatrogasna vozila rasporede u Zagorsku javnu vatrogasnu postrojbu i dva u Javnu vatrogasnu postrojbu Krapina, uz obavezu da JVP, nakon što dobije vozilo, svoja sadašnja vozila da na raspolaganje VZKZŽ te će zapovjedništvo donijeti odluku o raspoređivanju navedenih vozila u postrojbe središnjih društava. Taj prijedlog 30. siječnja 2019. godine na obrascu iz dobivenog dopisa poslan je u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu te smo nakon toga dobili dopis da do 3. svibnja moramo dostaviti detaljnije adrese krajnjih korisnika te kontakt i podatke o odgovornim osobama koje zastupaju krajnje korisnike te smo isto dostavili 30. travnja prošle godine.

Na sjednici Predsjedništva 24. siječnja, glavni vatrogasni zapovjednik izvijestio nas je da je natječaj završen te da su izabrani proizvođači pa će uskoro doći i do potpisivanja ugovora, no niti tada nije bilo nikakvog spominjanja o bilo kakvim promjenama prijedloga Vatrogasne zajednice – naglasio je Stjepan Skuliber.

Na sjednici stožera HVZ-a, glavni vatrogasni zapovjednik je obavijestio zapovjednike da će potpisivanje ugovora biti 7. veljače u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te pročitao čiji predstavnici trebaju doći na potpisivanje.

– Sastanku je prisustvovao i zapovjednik VZKZŽ i tek tada prvi puta čuo da se vozila u našoj županiji neće dodijeliti sukladno prijedlogu VZKZŽ. Na pitanje našeg zapovjednika, glavni vatrogasni zapovjednik odgovorio je da nije upoznat s takvim razvojem situacije te da je takva odluka donesena u Ministarstvu unutarnjih poslova. Nakon toga smo zvali i predsjednika HVZ-a Antu Sanadera te nam je i on ponovio kako je do izmjene došlo u MUP-u.

Ponavljam da je odluku o raspodjeli zapovjedništvo donijelo jednoglasno. Dakle, vrlo je važno iskomunicirati da to nije odluka jedne osobe, već odluka struke, odnosno tijela VZKZŽ, za koje smatramo da je najmjerodavnije da donese takvu odluku. U VZKZŽ izgrađujemo sustav koji će biti dobar i pošten za kompletno zagorsko vatrogastvo, dakle, za 81 društvo i dvije javne vatrogasne postrojbe. Uopće ne sumnjamo da će društva koja će dobiti ova vozila, koristiti ih za opće dobro, no i dalje stojimo kod odluke koju smo donijeli, tj. kod stava da su vozila bila najpotrebnija našim profesionalnim postrojbama, prije svega iz dva razloga, za koje smatramo da su jasna svakome tko se imalo razumije u vatrogasni poziv. Prvi je jer njihov vozni park treba mlađa vozila, a drugi je jer bi tamo ipak bili najkorisniji – zaključio je Skuliber.

Javno očitovanje

Pressicu na istu temu sazvao je i župan Željko Kolar, koji je rekao kako je ovo još jedan hrvatski primjer kako se kod jedne plemenite i dobre akcije pokazuje kako sustav ne funkcionira.

– Zašto nam država nije uspješna i ne može naprijed? Zato što se ne poštuju institucije i struka i nećemo moći ići naprijed dok god će se politika miješati u takve odluke, gdje će se i kome dodijeliti vatrogasna vozila. Tko se usudio i tko je taj koji će preuzeti odgovornost za sustav i tko je mijenjao odluku zapovjedništva  Vatrogasne zajednice  Krapinsko – zagorske županije? Pozivam ministra da mi se javno očituje tko je mijenjao odluku Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije o dodjeli vozila iz ovog programa. Kako je moguće da su se u Koprivnici dodijelila vozila kako je bilo predviđeno? Tko je taj koji je za Zagorje promijenio odluku? Želim ime i prezime, zanimanje, struku, kvalifikacije i hoće li taj preuzeti odgovornost za sustav. Zašto ja kako župan nisam znao ništa o dodjeli vozila? Zato što nisam trebao znati, jer postoji vatrogasna zajednica i struka i donijeli su odluku da vozila idu u javne vatrogasne postrojbe. Zato što tjedno imaju više intervencija nego dobrovoljna vatrogasna društva mjesečno i pokrivaju čitavo područje županije, a ova četiri vatrogasna vozila pokrivat će svoje i eventualno područje susjednog grada ili općine – napomenuo je Kolar te dodao kako nitko neće reći da nije dobro što su vatrogasna vozila došla u Konjščinu, Zlatar, Krapinu i Đurmanec.

 – Želim da mi Ministarstvo unutarnjih poslova javno kaže tko je odgovoran za tu odluku i tko će preuzeti odgovornost za upravljanje novim sustavom. Taj mora biti podoban, morao je dobiti sve izbore na kojima se kandidirao i mora imati povjerenje građana i ovlasti da je to mogao promijeniti. S obzirom na to da ja nisam u tome sudjelovao, imenovat će ga ministar jer danas šaljem službeni zahtjev u Ministarstvo unutarnjih poslova. Ako je struka Ministarstva mijenjala odluku i smatra da Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije nije dovoljno stručna, molim da mi se očituju. Ako nećemo dobiti odgovor Ministarstva, mi ćemo sami potražiti i javno imenovati, imenom i prezimenom,  onoga tko je promijenio ovu odluku  i piknuo u vatrogasni sustav koji funkcionira i na koji se bezrezervno možemo osloniti – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba