U stečaj ide i posljednji dio poslovnog carstva

BOŽIDAR GORUP: Zaposlen sam, a s Gorup stočarstvom više nemam nikakve veze

Objavljeno: 07.02.2020. zagorjeinternational

Bjelovarskom Trgovačkom sudu dostavljen je prijedlog Financijske agencije za otvaranje stečaja u Gorup stočarstvu, jedinom preostalom dijelu negdašnjeg poslovnog carstva Božidara Gorupa, piše novac.hr.
Podsjetimo, ovaj Klanjčanin bio je prvi zagorski milijarder, koji je javnosti postao poznat nakon misterioznog nestanka početkom 2015. godine i jednako tako misterioznog povratka u Klanjec, gdje je živio i vodio svoj posao, u studenome 2017. godine.

Loše odluke

Vezano uz otvaranje stečaja, za portal novac.hr Gorup je rekao kako s poduzećem Gorup stočarstvo više nema nikakve veze, kao ni s jednim drugim poduzećem iz sastava Gorup grupe, a otkrio je i da je zaposlen.
Na vrhuncu moći, prema dostupnim podacima, ovaj zagorski poduzetnik bio je upravljački ili vlasnički povezan s čak 54 poduzeća. Od onih koje je osnovao pod svojim prezimenom, u stečaju su, osim Gorupa d.o.o., i kooperacija i prerada mesa, dok su obnovljivi izvori energije već i obrisani iz sudskog registra. Danas Gorup stočarstvom upravlja Zdravko Lenard, a negdašnja Gorupova poduzeća koja su u stečaju, imaju stečajne upravitelje.
Zagorski je milijarder sam u listopadu 2014. godine zatražio predstečaj za svoja poduzeća Gorup d.o.o. i Gorup stočarstvo d.o.o., prijavivši u prvoj od njih “minus” od najmanje 150 milijuna kuna, a u drugoj od najmanje 200 milijuna kuna, no u kasnijim je postupcima pred Financijskom agencijom utvrđeno da su dugovi u oba poduzeća dva puta veći. Gorup grupa nije nikada bježala od odgovornosti za poslovni slom, pa su tako u predstečajnu proceduru poslani dokumenti u kojima se tvrdi da su se unutar poduzeća donosile pogrešne poslovne odluke, poput preuzimanja drugih poduzeća te da se nije vodilo računa o cijenama repromaterijala s jedne strane i cijenama mesa na tržištu s druge.

Ni traga ni glasa

Gorup je nakon sloma poslovnog carstva početkom 2015. godine nestao, a njegov se nestanak gotovo tri godine vodio i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, a bio je i na Interpolovoj tražilici nestalih osoba.

Obitelj ga je posljednji puta vidjela 19. siječnja 2015. u njihovom domu u Tomaševcu kraj Klanjca, a njegov nestanak prijavili su 2. veljače. U početku su mislili da je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar, međutim, Gorupu otada nije bilo ni traga ni glasa. Posljednji trag o njemu hrvatska policija imala je iz beogradske zračne luke Nikola Tesla, gdje je 25. siječnja 2015. kupio avionsku kartu za Dohu.
U jedinom istupu za medije nakon neočekivanog povratka 2017. godine rekao je kako je privremeni nestanak bio njegov odgovor na poslovnu i životnu situaciju u kojoj se našao.

– Neki u takvim situacijama polude, neki odaberu skok s mosta, a ja sam otputovao – poručio je Gorup po povratku u Klanjec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba