U OB Zabok stigao novi RTG uređaj

“Moći ćemo pružiti bolju uslugu, pacijenti će biti manje ozračeni, a nalazi točniji”

Objavljeno: 06.02.2020. zagorjeinternational

Na Odjel za radiologiju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana stigao je novi RTG uređaj, vrijedan milijun kuna. Radi se o Multix Fusion Maxu, uređaju renomiranog proizvođača medicinske opreme Siemens, koji je jedan od najjačih uređaja u klasi, a omogućuje radiološku dijagnostiku u skladu s najvišim svjetskim standardima.

– Moram pohvaliti kupnju novog aparata, koji će ne samo olakšati rad nama liječnicima i našim kolegama inženjerima radiologije, koji podnose jedan veliki teret, već je ovo velika stvar i za naše pacijente, koji će imati bolju uslugu, bit će manje ozračeni, a nalazi će biti točniji i lakše se očitati. Samim time, imat ćemo i zadovoljnije liječnike i zadovoljnije pacijente, a to je onome čemu trebamo težiti. Radiološka dijagnostika je iznimno opterećena, velik je priljev pacijenata, ali trudimo se i radimo – rekla je Anamarija Božić, specijalizantica na Odjelu za radiologiju.

Liste čekanja

Dnevno kroz klasični rendgen prođe od 120 do 150 ljudi, pa ravnatelj bolnice Tihomir Vančina pojašnjava kako je to veliko opterećenje za medicinsku opremu, koju stoga treba redovito obnavljati.

– Sretni smo što smo dobili novi aparat, jer je u ovoj prostoriji on bio instaliran 2008. godine, prilikom preseljenja u novu bolnicu i nakon 12 godina bilo je nužno nabaviti novi. S obzirom na to da obavljamo velik broj pretraga, svake je godine nužno obnavljati medicinsku opremu i moram istaknuti da smo u protekle četiri godine, uz pomoć Krapinsko – zagorske županije, ali i europskih fondova, uspjeli u bolnicu dovesti novu opremu vrijednu preko 40 milijuna kuna – otkrio je Vančina, osvrnuvši se i na nedostatak liječnika u županiji.

Odjel radiologije obavlja širok dijapazon pretraga i čitava je naša radiologija digitalna, od mamografije, tri ultrazvuka, dva rendgena, do CT-a i svih ostalih pretraga, stoga je nužan dovoljan broj liječnika, što u ovom trenutku, nažalost, nemamo, ali taj problem nije prisutan samo u našoj bolnici, već i na području cijele Hrvatske. Mi moramo voditi odgovornu kadrovsku politiku, u protekle dvije godine tako smo dali četiri specijalizacije, dvije planiramo dati i ove godine, jer moramo misliti na budućnost, no, vjerujem da ćemo uspjeti privući i nove mlade liječnike da dođu raditi kod nas – rekao je ravnatelj.
Što se tiče lista čekanja, kaže kako su one u zabočkoj bolnici manje nego na razini države.

Primjerice, za kontrastne i klasične pretrage na digitalnog rendgenu se čeka u prosjeku 17 dana, za CT 40-ak dana, a za ultrazvuk 50-ak dana. U zadnjih pet godina povećali smo broj pacijenata s 300 tisuća na 400 tisuća, što znači da broj zahtjeva raste iz godine u godinu, a samim time se povećavaju i liste čekanja, no mi se trudimo i dajemo sve od sebe – zaključuje Vančina.

Ulaganje u ljude

Na predstavljanju novog RTG uređaja bila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– Krapinsko – zagorska županija je 2019. godine uložila 33,5 milijuna kuna u zdravstvo, od čega je 18,5 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava, od kojih Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana dobiva 10,8 milijuna kuna. Veliki dio odnosi se na isplatu kredita, a ostatak na medicinsku opremu, kako bi zdravstvene usluge ovdje bile što kvalitetnije i što dostupnije, i s tim je ciljem i kupljen ovaj rendgen aparat, koji će pomoći da se radiološka dijagnostika obavlja na kvalitetniji i brži način i da liste čekanja budu kraće. Naravno, bez ulaganja u ljude, sva ova medicinska oprema ne bi imala smisla, pa valja napomenuti da je trenutno u Krapinsko – zagorskoj županiji na specijalizaciji 69 liječnika i liječnica – otkrila je Petek. (jj, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba