MINISTARSTVO GOSPODARSTVA DIO JE VAŽNOG PROJEKTA

Mario Antonić potpisao Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

Objavljeno: 06.02.2020. JJ

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić sudjelovao je u srijedu na Petom otvorenom dijalogu partnera na temu nove Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske, održanom u Zagrebu. Glavni cilj strategije je postizanje visokoučinkovitog i dekarboniziranog nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine te ostvarenje potrebnog napretka prema pretvorbi postojećih zgrada u zgrade nulte energije.

Zaštita okoliša

Antonić je u svom govoru pohvalio inicijativu te izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sada dio ovog vrijednog projekta.
– Borba protiv klimatskih promjena jedna je od ključnih točaka na području zaštite okoliša, koja je u fokusu Europske unije, pa tako i Hrvatske kao njene članice. Svatko od nas mora dati svoj doprinos tome. Današnje potpisivanje povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova – pojasnio je Antonić, koji je u ime Ministarstva potpisao Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine.

Novi partneri

U fokusu događanja bilo je upravo potpisivanje Povelje te pridruživanje novih partnera jer što je veći broj partnera na projektu, bliže je i ostvarenje ciljeva, poput povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanje energetske sigurnosti te uvođenje inovacija i pametne tehnologije koja omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva.
Potpisivanjem Povelje potiče se suradnja na izradi Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje gotovo nulte energije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter