Buna je započela napadom na utvrdu Cesargrad

PRIGODNO UZ OBLJETNICU: Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu organizirao “Hod putem Seljačke bune do utvrde Cesargrad“

Objavljeno: 05.02.2020. zagorjeinternational

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu u nedjelju je organizirao “Hod putem Seljačke bune do utvrde Cesargrad“. Nakon okupljanja na Trgu Antuna Mihanovića, članovi Ogranka, kao i članovi ostalih udruga, građani Klanjca i poneki žitelji susjedne Slovenije, hodom do utvrde Cesargrad sudjelovali su u prvom obilježavanju godišnjice početka Seljačke bune na tom lokalitetu.

Neadekvatno valoriziranje

Naime, buna je započela u noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine, napadom na utvrdu Cesargrad pod zapovjedništvom Ilije Gregorića. Više od 50 sudionika ovime je željelo iskazati i svoj protest zbog neadekvatnog valoriziranja povijesne činjenice o prostoru i vremenu početka Seljačke bune. Nakon obilaska zidina najveće vojne utvrde iz tog vremena, nazočnima su predsjednik i zamjenica predsjednika Odbora “Cesargrad u vremenu i prostoru” kratko prezentirali dosadašnje aktivnosti Odbora vezane uz arheološke, konzervatorske i restauratorske radove na stoljećima zanemarenoj i zubu vremena prepuštenoj utvrdi Cesargrad. Naveli su i kako nedirnuta priroda Cesarske gore, Cesargrad i planinarski dom predstavljaju značajan potencijal za dopunu turističke ponude, na čemu bi se, kako su rekli, trebale više angažirati turističke zajednice susjednih općina i grada Klanjca.

Štapovi i pinklec

Sudionici hoda su kao pobjednici u toj bitki, umjesto vila, kosa i mačeta, nosili štapove za hodanje, a u pinklecu i nešto za okrjepu. Na Cesargradu se skupu pridružila i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Mirjana Smičić – Slovenec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba