Projekt izrade karata klizišta

Općina Bednja uključena u znanstveni projekt laserskog snimanja i terenskog istraživanja s ciljem prepoznavanja područja potencijalnih klizišta

Objavljeno: 05.02.2020. AB

Načelnik Bednje Damir Poljak prošlog je petka u Zagrebu sudjelovao na svečanosti povodom službenog početka provedbe znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost “Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije“. Riječ je o projektu kojim se planira razviti metoda za izradu karata klizišta korištenjem inovativne LiDAR tehnologije, koja omogućuje izradu karata s prikazom sadašnjih klizišta te lokacija na kojima bi klizišta tek mogla nastati.

Smanjenje rizika od katastrofa

Rezultat LiDAR projekta bit će i izrada smjernica za sustavnu izradu karata klizišta kao dokumenata o ograničenjima u prostoru vezanima uz pojavu klizišta, a sve u cilju unaprjeđenja sustava prostornog uređenja u RH, kako na državnoj, tako i na regionalnoj i lokalnoj razini. Time će se pridonijeti smanjenju rizika od katastrofa, jer će se na vrijeme prepoznati potencijalno sumnjiva područja na kojima mogu nastati klizišta.

Razdoblje od četiri godine

Ovaj projekt provodit će se u razdoblju od četiri godine, od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2023. godine na području Varaždinske i Istarske županije te Grada Zagreba, odnosno na područjima na kojima je već uočena pojava klizišta, a različitog su sastava tla. Na području Varaždinske županije za provedbu projekta odabrana su dva pilot područja i to unutar općine Bednja, površine 14 četvornih kilometara te unutar Lepoglave, površine šest četvornih kilometara. Ta dva područja se dodiruju i na njima će se obaviti lasersko snimanje iz zraka i terenska istraživanja. Snimke i podatke analizirat će znanstvenici s Rudarsko – geološko – naftnog fakulteta u Zagrebu i Građevinskog fakulteta u Rijeci, a u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Firenci i Sloveniji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba