Press konferencija zagorske policije povodom uhićenja dvojice Zagrepčana

PRONAĐENO 333 STABLJIKA KONOPLJE, 11,3 KILOGRAMA MARIHUANE: U Zlataru i Zagrebu uzgajali marihuanu u laboratorijima, vrijednost pronađenog je oko 75 tisuća eura

Objavljeno: 31.01.2020. zagorjeinternational

U Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj u Zaboku održana je konferencija za medije, povodom uhićenja dvije osoba, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, kao i pronalaska veće količine marihuane i nekoliko laboratorija za proizvodnju konoplje.

Akcija “Ljevak“

Voditelj službe krim policije Željko Košutić predstavio je ovo uspješno kriminalističko istraživanje.

– 29. siječnja oko 11 sati prilikom postupanja policijskih službenika po zadaćama provođenja zajedničke preventivno – represivne akcije “Ljevak“ u suradnji s policijskim službenicima mobilne jedinice Krapina, na ugibalištu odmorišta brze ceste D14 Špičkovina u smjeru Bedekovčine kontrolirano je jedno osobno vozilo zagrebačkih registarskih oznaka u kojem su se nalazila dva hrvatska državljana od 32 i 33 godine. Izvršenom kontrolom osobnog vozila uočena je veća količina zelene biljne materije, karakterističnog izgleda i mirisa na drogu tipa koplja. Nakon toga provedeno je krim istraživanje, gdje se došlo do saznanja da se 32-godišnji i 33-godišnji hrvatski državljani iz Zagreba bave uzgojem marihuane u posebno izgrađenim Indoor laboratorijima u Zagrebu i Zlataru (Erveniku Zlatarskom). Izvršene su pretrage domova i vozila, prilikom čega je pronađeno sveukupno 333 stabljika u rastu konoplje, i 11,3 kilograma marihuane, PVC posuda, vakuumirana i ispunjena s 237 grama kanabisa u obliku ulja, više tisuća kuna u novčanicama i šest kompletnih Indoor laboratorija opremljenih za proizvodnju konoplje. Vrijednost zapjenjenih laboratorija je otprilike 30 tisuća eura, odnosno 225 tisuća kuna, a vrijednost marihuane je oko 45 tisuća eura. Protiv oba Hrvatska državljana podnijeta je kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te su prepraćeni u zatvor – istaknuo je Košutić te dodao kako se akcija “Ljevak“ jednom do dva puta mjesečno provodi u suradnji s Carinom na određenim prometnicama gdje se kontrolira i zaustavlja sav promet.

– Tada razne službe obrađuju vozila i osobe, tako je bilo i 29. siječnja, kada su naišla ova dvojica sa svojim vozilom. Posumnjalo se na njih i kasnije je kod njih zaplijenjena droga. U automobilu su imali dva do tri kilograma tih stabljika, odnosno smrznute marihuane, a kasnije se došlo do svega ovoga što smo pronašli- naglasio je Košutić.

Što se tiče današnje objave o pronalasku droge u Kraljevcu na Sutli, Košutić je rekao da su to totalno dva odvojena slučaja koja nemaju nikakve veze, niti po modusu, ni po izvršiteljima. 

Statistika policije

Načelnik Policijske uprave Robert Pavić govorio je o policijskoj statistici za prošlu godinu.

 –  Policijska uprava krapinsko – zagorska evidentirala je 975 kaznenih djela, 1196 prekršaja i 701 prometnu nesreću. U tim nesrećama šest je osoba smrtno stradalo, 294 osobe su ozlijeđene, a 55 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede. Prošle godine nije evidentirano niti jedno ubojstvo, niti pokušaj ubojstva. Po broju odrađenih kaznenih djela nalazimo se u samom vrhu Republike Hrvatske, a što se tiče prekršaja i prometnih nesreća među tri smo najbolje policijske uprave u Hrvatskoj. Granični prijelaz Macelj najfrekventniji je prijelaz u Hrvatskoj preko kojeg je u prošloj godini prošlo 12.801.000 putnika. Budući da smo današnju konferenciju sazvali zbog neovlaštenog prometa drogama, u 2019. smo zabilježili porast takvih kaznenih djela za 13 posto – pojasnio je Pavić i dodao da što se tiče zapljene droge i samog kriminaliteta droga u 2019. je otkriveno 61 kazneno djelo zlouporabe droga počinjeno od strane 15 počinitelja.

– Sveukupno je zaplijenjeno 19.536 grama marihuane, 27 komada stabljika konoplje, 33,5 grama hašiša, 30 grama amfetamina i drugih vrsta droga u manjim količinama. Isto tako otkriven je jedan laboratorij gdje je zaplijenjena oprema za proizvodnju konoplje i novčani iznos od 18 tisuća kuna. Ukupna vrijednost zaplijenjen droge u prošloj godini iznosila je preko pola milijuna kuna, a laboratorija i opreme više od 70 tisuća kuna – zaključio je Pavić. (ib,jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba