EDUKACIJA I PODIZANJE EKOLOŠKE SVIJESTI: Potpisan ugovor o javnoj nabavi za izgradnju staze kroz krošnje u Zelenjaku

JEDINSTVENA ATRAKCIJA U RH: “Unikatna staza dužine 125 metara imat će promatračnicu za ptice, njihaljke i pristup za osobe s invaliditetom“

Objavljeno: 23.01.2020. zagorjeinternational

U Restoranu “Vila Zelenjak – Ventek” potpisan je ugovor o javnoj nabavi za izgradnju staze kroz krošnje u Zelenjaku. Gradnja staze jedna je od aktivnosti projekta “Zagorje ABECEDA prirode”, kojemu je cilj proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine sa svrhom povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa, te osiguravanje dostupnosti, uz očuvanje prirode i održivi razvoj.
Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Dijana Hršak rekla je kako ukupna vrijednost projekta iznosi 4.589.418 kuna, od čega se 1.659.955 kuna odnosi na gradnju staze kroz krošnje.

Zelena učionica

– Projekt se s 85 posto sufinancira iz EU fondova, a provodi ga Javna ustanova i partneri – Zagorska razvojna agencija i Krapinsko – zagorska županija. Trenutno su u izradi zelene učionice, promotivni materijali, izrada nove internetske stranice, suveniri i slično. Danas potpisujemo ugovor za izgradnju staze kroz krošnje s izvođačem iz Slovenije, poduzećem “Veverca d.o.o.”, koje iza sebe ima višegodišnje iskustvo na takvim projektima. Očekujemo da će izgraditi unikatnu stazu kroz krošnje dužine 125 metara i s najvećom visinom od pet metara. Duž staze bit će zanimljiva interpretacija o biološkoj raznolikosti ovog zaštićenog područja, koja će se ispreplitati s temom glazbe, inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom hrvatskoj himni. Staza će sadržavati i promatračnicu za ptice u obliku ptičjeg gnijezda, a bit će tu i njihaljke, dok će podnožje staze krasiti cvijeće hrvatske perunike. Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osobama s invaliditetom, na početku staze bit će ugrađena podizna platforma, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi će biti na Brailleovom pismu. Samo izvođenje radova odvijat će se uz veliku pažnju i brigu o postojećoj vegetaciji, odnosno stablima, kako bi se ista sačuvala u najvećoj mogućoj mjeri. Staza kroz krošnje ovom već poznatom biseru našeg Zagorja dodaje vrijednost i sigurno će doprinijeti njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti – objasnila je ravnateljica Hršak te dodala kako rok za završetak radova iznosi šest mjeseci od dana uvođenja u posao.
Ugovor o javne nabave potpisala je ravnateljica Hršak s predstavnikom tvrtke “Veverca” d.o.o. Klemenom Zupancem, koji je tom prilikom istaknuo kako se izgradnjom drvenih konstrukcija takvog tipa bave već od 2007. godine, a najviše su radili na Jamajci, u Belgiji, Koreji te Francuskoj.
Potpisivanju ugovora, uz gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka i načelnika Tuhlja Mladena Hercigonje, prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je naglasio kako je ova staza kroz krošnje veliki projekt, koji će biti dodatna atrakcija tom kraju, ali i dodatna edukacija za učenike.
– Naravno da ćemo kroz stazu na jedan inovativni način zainteresirati djecu za edukaciju i kroz zelenu učionici osigurati im dodatni prostor, ali i  privući nove turiste u Krapinsko – zagorsku županiju. Radi se o jedinstvenom projektu na području Republike Hrvatske – istaknuo je Kolar te dodao kako tvrtka “Veverca“ ima izuzetne kvalifikacije za obavljanje takvog posla.

Benefiti projekta

– Hrvatska je dio Europske unije i za poslove za koje su sredstva dobivena iz Europske unije, mogu se prijaviti poduzeća iz čitave Europe. Ovaj projekt će se realizirati u šest mjeseci i to nas posebno veseli i sigurni smo da će benefit od projekta biti velik – pojasnio je Kolar.
Župan se osvrnuo i na ponudu za projekt i rekao kako je nešto veća od planiranog, ali je razliku od 280 tisuća kuna već osigurala KZŽ u proračunu za ovu godinu, a na kraju je napomenuo kako Kumrovec godišnje posjeti oko 80 tisuća posjetitelja, a sigurno ih 80 posto stane u Zelenjaku.
– Nadam se da ćemo stazom kroz krošnje povećati broj dolazaka gostiju barem za 30-ak posto – zaključio je Kolar. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba