Podno Cesarske gore u Klanjcu u vinogradu Željka Borošaka obilježeno Vincekovo, službeni početak nove vinogradarske godine

ZA JOŠ BOLJI UROD: “Da nam vina i ove godine budu ovak lijepo pitka i da zovu na još”

Objavljeno: 22.01.2020. ivanabelosevic

Podno Cesarske gore u Klanjcu u vinogradu Željka Borošaka je obilježeno Vincekovo, “zapovijedani vinogradarski blagdan“ kada službeno započinje nova vinogradarska godina. Ceremoniju je na zabavan i šaljiv način po starim križevačkim “štatutima“, vodio meštar, nakon čega je gazda vinograda obrezao trs, na njega objesio kobasice i špek te ga zalio i “krstio” starim vinom. Na taj se način znakovito naznačuje želja za plodnošću i dobrim urodom.

Duga tradicija

Gazda Borošak rekao je kako se ova tradicija obilježava s koljena na koljeno.

– Uvijek vam je bilo ovako i ova tradicija se hvala Bogu održala, čak se i pojačala u ovoj današnjoj državi, jer su se osnovale mnoge udruge vinogradara. Zadovoljan sam jer je došlo puno ljudi, koji drže do tradicije, ali i do mene i to me veseli – istaknuo je Borošak i dodao kako ima oko tri tisuće trsova, a prošla godina nije bila toliko dobra po kvantiteti, ali je kvaliteta bila zadovoljavajuća.

Da se ova tradicija obilježavanja incekova već dugo godina održava u Klanjcu potvrdio nam je i predsjednik Udruge vinara i vinogradara i ljubitelja dobrih vina “Antun Mihanović“ Klanjec Igor Jambrešić.

– Vincekovo obilježava dan kad se počinje buditi priroda i kada svoje težake i nas same moramo potjerati u vinograd da započnemo s rezidbom. Ovim činom rezidbe i stavljanjem kobasica na trs izazivamo da godina bude dobra. Prošle godine smo unatoč lošijoj godini uspjeli “ispeglati“ vina i ona su lijepo pitka i zovu na još piti – naglasio je Jambrešić te pojasnio kako Udruga broji 60 članova.

– Imamo i sedam proizvođača koji redovito puštaju vino u prodaju, a sad se nalazimo ispod Cesargradske gore gdje je sačuvan trs sokol, autohtona sorta koja je priznata u čitavoj Hrvatskoj i s kojom se mi Klanjčani volimo podičiti. Kad se pojavimo na bilo kojem sajmu vina u Hrvatskoj ili vani, svi žele probati i kušati sokol i zaista smo ponosni na njega – naglasio je Jambrešić.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek također je govorio o sorti Sokol i rekao kako svake godine Agronomski fakultet napravi sadnice te sorte ,a Grad Klanjec ih otkupi te preko udruga “Antun Mihanović“ i “Trsek“ daje vinogradarima da ih zasade.

Brendiranje sokola

 – To se pokazalo jako uspješno i dobro, te danas imamo preko 3000 čokota sokola. Imamo i tri ozbiljna vinara koja u svojim podrumima imaju sokola. Grad će i dalje nastaviti s time, kako bi ta sorta i dalje rasla na ovim padinama, jer je genetski dokazano da je nema nigdje drugdje u svijetu. Prezentiramo ga kao gradsko i županijsko vino i njime obogaćujemo turističku ponudu – kazao je Brlek.

Na obilježavanju je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Ovaj početak rezidbe u vinogradima je i mogućnost dodatne promocije vinara. Ovdje je zasađen i sokol koje mi brendiramo jer ga nema drugdje na svijetu. To je jedno vrhunsko vino i dio je gastronomske, eno  i turističke ponude   ovog kraja. Kvaliteta zagorskih vinara i reputacija koju su oni stekli ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi je izuzetno velika i to dokazuje da smo mi  vinska regija, sa kvalitetnim vinogradarima i podrumarima – zaključio je Kolar.

Vinograd i vinogradare je blagoslovio klanječki župnik Dragutin Brglez.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba