OD NAS GORI SAMO BUGARI I GRCI: Hrvati treći najlošiji platiše u Europskoj uniji

Svako šesto hrvatsko kućanstvo ne može na vrijeme platiti režije

Objavljeno: 21.01.2020. zagorjeinternational

Svako šesto hrvatsko kućanstvo nije u stanju na vrijeme platiti račune za režije. Poražavajući su to podaci eurostatističara, koji Hrvatsku ponovno svrstavaju na začelje ljestvice EU, piše Jutarnji.hr.
Prema tim podacima, čak 17,5 posto hrvatskih kućanstava u 2018. godini imalo je problema s plaćanjem računa za komunalne usluge poput grijanja, struje, plina i vode. Istodobno, s tim se problemima na razini EU u prosjeku susretalo samo 6,6 posto kućanstava ili tek svako 15 kućanstvo.

Plaćanje komunalija

Jedine članice Europske unije čiji stanovnici imaju više problema s plaćanjem komunalija od Hrvatske, bile su Grčka, u kojoj više od trećine kućanstava ili njih 35,6 posto nije bilo u stanju na vrijeme podmirivati račune za komunalne usluge, i Bugarska, u kojoj režije na vrijeme ne može platiti 30,1 posto kućanstava. Problem neplaćanja kod stanovništva čak je i u Rumunjskoj manje izražen nego u Hrvatskoj. U toj zemlji, naime, režije na vrijeme ne može podmirivati 14,4 posto kućanstava.
S druge strane, problem neplaćanja komunalnih usluga koje su kućanstva koristila u EU najmanje je izražen u Nizozemskoj, gdje samo 1,5 posto kućanstava ne može spojiti kraj s krajem, a uredni platiše su i Česi, Šveđani i Austrijanci.

Smanjenje udjela 

Unatoč tome, Hrvatska posljednjih godina bilježi veliko smanjenje udjela neplatiša. Pokazuju to i podaci Eurostata, prema kojima još u kriznoj 2013. godini komunalije na vrijeme nije plaćalo čak 30,4 posto hrvatskih kućanstava. Od 2014. godine taj se udio smanjuje iz godine u godinu, pa tako u 2017. godini račune za režije nije na vrijeme plaćalo 21 posto hrvatskih kućanstava, a godinu prije njih 25,3 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba