Osnivačka skupština održat će se 25. siječnja

CILJ JE PROMOCIJA BOGATE BEDNJANSKE KULTURNE BAŠTINE: Pokrenuta inicijativa za osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Bednji

Objavljeno: 19.01.2020. zagorjeinternational

Na inicijativu načelnika Bednje Damira Poljaka, ravnatelja Muzejske ustanove Dvor Trakošćan Adama Pintarića te umirovljenog bednjanskog novinara i fotografa Mladena Genca, u općinskim prostorima održan je sastanak na temu osnivanja Ogranka Matice hrvatske u Bednji. Na sastanku su sudjelovali i vlč. Neven Blažon, Ivan Mravlinčić, Mario Borovec, Irena Lonjak – Capek i Juraj Poljak.

Vjetar u leđa

Vođeni mišlju da općina Bednja ima bogatu povijesnu, kulturnu, sakralnu, arhitektonsku, ali i književnu, fotografsku i drugu baštinu, čiji značaj prelazi lokalne okvire, a koja zavrjeđuje da bude pobliže istražena, zabilježena, publicirana i trajno sačuvana, inicijatori smatraju da bi osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Bednji dalo veliku potporu i vjetar u leđa njihovim nastojanjima.
Naime, poznato je da je Matica hrvatska kroz svoju dugu povijest djelovanja, od 1842. godine, bila ta koja je čuvala i unaprjeđivala hrvatsku kulturu pa se iz tog razloga vjeruje da bi svojim autoritetom, ali i bogatom izdavačkom djelatnošću, itekako doprinijela promociji bednjanske kulture u najširem smislu te riječi.
U tom kontekstu upućene su zahvale Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu, koja je domaćinima pružila pomoć u pripremama za osnivanje ogranka u Bednji te im darovala više knjiga i drugih publikacija iz naklade MH.

U novouređenim prostorima

Prema riječima načelnika Poljaka, Ogranak Matice hrvatske u Bednji djelovat će u novouređenim prostorijama u zgradi Općine.
– Svi koji su sudjelovali u radu inicijalnog sastanaka, potpisali su pristupnice za članstvo u Matici hrvatskoj, a svi zainteresirani koji bi se željeli pridružiti radu Ogranka, pozvani su da se odazovu svečanoj osnivačkoj skupštini koja će se održati u subotu, 25. siječnja, u Vatrogasnom domu u Bednji s početkom u 18 sati – poručuju iz Općine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba