IDILIČAN ZIMSKI DAN U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU: Na snježnom poligonu, u organizaciji Ski kluba Stars, održano Otvoreno prvenstvo Zagorja u veleslalomu za djecu do 12 godina

ŠKOLICA SKIJANJA JE ZAKON! Od 36 natjecatelja, desetak ih je skijati naučilo tek prošlog vikenda

Objavljeno: 18.01.2020. Jelena Jazbec

Pravo veselje vladalo je danas snježnim poligonom u Svetom Križu Začretju, gdje je, u organizaciji Ski kluba Stars, održano Otvoreno prvenstvo Zagorja u veleslalomu za djecu do 12 godina. Osim natjecateljskog, djeca su pokazala i pravi prijateljski duh, jer su glasnim navijanjem čitavo vrijeme bodrili jedni druge. Nastupilo je 36 natjecatelja, a nagrade su se dodjeljivale u kategorijama djevojčice i dječaci, i to u tri dobne skupine – do šest, devet i 12 godina.
Apsolutna pobjednica bila je desetogodišnja Marija Belanović iz Svetog Križa Začretja.

– Nisam očekivala pobjedu, ali mogu reći da sam se dosta pripremala. Inače skijam oko sedam godina, a svoje prve skijaške korake napravila sam na Sljemenu – otkrila nam je Marija.

Sport i rekreacija

Podršku mladim skijašima pružili su i načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

– Od samog početka, od kako je nastala čitava ova ideja, ja uvijek ističem da je to izvanredna stvar. U organizaciju i rad kluba je najbolje ne miješati se, već im dati podršku, i moralnu i financijsku, da bi to moglo rasti iz godine u godinu. Naravno, bilo bi dobro da tu i tamo i prirodno zasniježi, pa bi sve to bilo još bolje i kvalitetnije. Poligon u Svetom Križu Začretju jedini je u Krapinsko – zagorskoj županiji koji djeci može pružiti i školu skijanja, i rekreaciju, i, ako ništa drugo, malo grudanja – rekao je Kos, a riječi pohvale imao je i zamjenik župana.
– Ovim putem zahvaljujem i načelniku i čitavom klubu na organizaciji jedne ovakve utrke, djeca su vesela, ima ih od 3 do 13 godina. Naravno, sve je to i dio ponude općine Sveti Križ Začretje, a najvažnije od svega je da se djeca bave sportom i da borave na svježem zraku – istaknuo je Ferek – Jambrek, dodavši kako je Županija osigurala i prigodne poklone za prva tri mjesta u svakoj kategoriji.
Nakon proglašenja pobjednika, nebo iznad Muzeja Žitnica obasjao je vatromet, a organizatori nisu mogli sakriti zadovoljstvo.

– Mislim da veselje na licima malih natjecatelja govori o uspjehu ovog događaja i ja sam jako zadovoljan. Inače, ovo je drugi vikend da održavamo Školicu skijanja, a planiramo je održavati sve dok će nam uvjeti to omogućavati, odnosno, dok ćemo moći održavati snijeg. Idući tjedan najavljuju neke minuse, pa se bacamo u akciju noćnog dežuranja i pravljenja snijega – rekao nam je Igor Perhot, tajnik Ski kluba Stars, dodavši kako za Školicu skijanja postoji velik interes, a od tridesetak natjecatelja, desetak ih je prošli vikend tek krenulo u Školicu skijanja. Osim iz Krapinsko – zagorske, imaju i polaznike iz Varaždinske i Zagrebačke županije.

Licencirani učitelji

– Škola se radi po licenci Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja i svi učitelji su licencirani. Tečaj je sveden na četiri dana, odnosno, dva vikenda, i u tom razdoblju djeca savladavaju one početne vještine skijanja, do trenutka kad su oni sposobni sami upravljati na nekoj padini, a da pritom ne ugrožavaju niti svoje, niti tuđe zdravlje – otkrio nam je tajnik kluba, a nas je zanimalo može li se poligon koristiti i za neke druge zimske radosti.
– S obzirom na to da nema prirodnog snijega, poligon se pokazao dobrim za boravak djece u poslijepodnevnim satima, u vidu ne samo aktivnosti skijanja, već i sanjkanja, odnosno, snježnih aktivnosti općenito. Poligon nije namijenjen za sanjkanje, već samo za održavanje Škole skijanja, ali bilo bi šteta ne privući još više djece da iskoriste priliku i vide snijeg, tako da ovamo dolaze djeca mlađa od godine dana, pa sve do onih starijih koji su se zaželjeli tih aktivnosti. Sanjkanje se odvija organizirano zbog sigurnosti na poligonu, tako da je tu uvijek netko od volontera koji pripremi stazu i obavlja nadzor – rekao je Perhot.
Osim uživanja u natjecanju, posjetitelji su mogli uživati i u ponudi jela i pića te ugodnom druženju. Sve u svemu, bila je to jedna simpatična snježna subota u Svetom Križu Začretju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba