Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar održao sastanak s vodstvom Udruge umirovljenika Zlatar, nakon njihove molbe da kod nadležnih inspekcija pokrene nadzor svih privatnih domova na području KZŽ

“Županija ne vrši nadzor, ali vjerujem da će Ministarstvo povećati broj inspektora i u što kraćem roku obići sve pružatelje usluga za starije i nemoćne”

Objavljeno: 17.01.2020. JM

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar sazvao je sastanak s vodstvom Udruge umirovljenika Zlatar, nakon što su mu u utorak uputili molbu da kod nadležnih inspekcija i drugih službi pokrene nadzor svih privatnih domova za starije na području Krapinsko – zagorske županije. Naime, zlatarski umirovljenici su se, zgroženi tragedijom u Andraševcu, obratili županu, zatraživši da pokrene nadzor pri kojem bi se analizirali potpisani ugovori o smještaju i provjerilo kako se praktično primjenjuju njihove odredbe, te da odredi rok i o utvrđenom informira javnost.

Ovlasti županije

– Zbog iskazanog interesa i iz pijeteta prema žrtvama, smatrao sam da je potrebno da dođem osobno i pojasnim koje su ovlasti Županije i što smo poduzeli kako se ta tragedija nikad više ne bi dogodila. Županije ne vrše nadzor, no mi smo u kontaktu s Ministarstvom za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku te vjerujem da će Ministarstvo povećati broj inspektora i da će u što kraćem roku obići sve pružatelje usluga na području županije, bez obzira na to jesu li registrirani kao obiteljski domovi ili na neki drugi način. Naravno da ću tražiti da me se pismeno obavijesti o tome i nakon toga taj nalaz inspekcije proslijedit ću i Udruzi umirovljenika Zlatar – rekao je župan Kolar na sastanku.
Predsjednik Udruge umirovljenika Zlatar Željko Slunjski pohvalio je brz angažman župana Kolara i njegov osobni dolazak u Zlatar.
– Dobro je primiti dopis, no odgovoriti dopisom na dopis manje je učinkovito nego komunikacija živom riječi. Na sastanku je detaljno obrazloženo sve vezano za tragediju u Andraševcu, što je u čijoj nadležnosti i što je ona probudila na državnoj razini. Bit će kontrola svih domova, a na stranici Županije objavit će se i popis domova za starije i nemoćne s brojem korisnika koje mogu zbrinuti – rekao je Slunjski te dodao kako je na sastanku bilo riječi i o funkcioniranju zdravstvene zaštite u sklopu Doma zdravlja KZŽ i liječnika za korisnike Doma Lobor – grad.
Župan Kolar je istaknuo kako ravnateljica Doma Lobor – grad vrlo dobro zna koje su ovlasti KZŽ i Doma zdravlja KZŽ i pod kojim uvjetima i na koji način se otvaraju ambulante.

Liječnička skrb

– Ni jedan korisnik doma Lobor – grad ni u jednom trenutku nije bio bez liječničke skrbi. Liječnik koji je u ambulanti u Loboru, dolazi i u kućne posjete. S obzirom na to da je to dom u državnom vlasništvu, razgovarao sam s ministricom Bedeković kako tu skrb dodatno poboljšati. Nalazimo rješenje, koje mora zadovoljiti zakonske uvjete  – rekao je Kolar.
Na sastanku su sudjelovali i zamjenik gradonačelnice Zlatara Stanko Majdak i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, udruge i mlade Martina Gregurović – Šanjug.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba