Za sve postojeće legalne obiteljske kuće do najviše tri stambene jedinice i bruto površinu do 600 četvornih metara

MINISTAR ŠTROMAR: Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreće na proljeće

Objavljeno: 17.01.2020. zagorjeinternational

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je da u proljeće kreću prijave za dugoočekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća. Nacrt spomenutog programa trenutno je na javnom savjetovanju pa Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poziva građane da se uključe u raspravu svojim prijedlozima. Raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća predviđa se već krajem prvog kvartala 2020. godine, a odnosit će se na sve legalne obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, do najviše tri stambene jedinice i bruto površinu manju ili jednaku 600 četvornih metara.

Dodatna sredstva

Za financiranje provedbe ovog programa u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će se iznos od 142 milijuna kuna.
– Stalno su nam stizali upiti građana o nastavku ove jako popularne mjere i na zadovoljstvo svih zainteresiranih, nastavljamo s njezinim provođenjem ove godine. Ono što je također važno naglasiti, jest da ćemo uz spomenuta sredstva, pronaći način da osiguramo i dodatna jer očekujemo jako velik broj prijava – rekao je ministar Štromar.
Prema prijedlogu programa, energetska obnova obiteljskih kuća provodit će se nacionalnim sredstvima putem Fonda, kako bi se građanima olakšao sam postupak prijave za dobivanje sredstava. Naime, prijavljivanje za EU sredstva za fizičke bi osobe bilo prekomplicirano i preskupo pa je Ministarstvo odlučilo ovu poticajnu mjeru provoditi sufinanciranjem iz nacionalnih sredstava. Od navedenog ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20 posto ukupnih sredstava, odnosno 28,4 milijuna kuna, namijenjeno je za financiranje energetske obnove u cijelosti, odnosno 100 posto potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća vlasnika koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.

Dvije ciljne skupine

S ostalih 80 posto od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje, odnosno, 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima, vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60 posto sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora. Program se u razdoblju od 2019. do 2020. godine provodi u dva dijela, odnosno za dvije ciljne skupine, pa će se tako prvi dio programa odnositi na sve vlasnike obiteljskih kuća u RH bez obzira na njihov socijalni status, dok će se drugi dio Programa odnositi isključivo na ranjive skupine građana u riziku od energetskog siromaštva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter