Novo onečišćenje

Zrak u Zagrebu ponovno vrlo loš, najgore u Dugavama

Objavljeno: 16.01.2020. zagorjeinternational

Nova mjerenja kvalitete zraka u hrvatskoj metropoli pokazuju kako je zagađenost ponovno dosegla visoku razinu, građanima se preporuča oprez, a na području Novog Zagreba stanje je gotovo alarmantno.

Nakon što su jučerašnja mjerenja pokazala nešto bolju situaciju po pitanju zagađenja zraka, Zagrepčani su mogli malo odahnuti, no jutros ih je ponovno dočekala loša vijest: kvaliteta zraka ponovno je u nekim dijelovima metropole ocijenjena vrlo lošom.

Posebno je opasno u zagrebačkom naselju Dugave, gdje je, prema podacima DHMZ-a, koncentracija čestica PM10 110,54 µg/m-3. Osim u Dugavama, stanje je loše i na području Vukovarske ulice te kod tramvajskog okretišta Dubrava.

Preporuke građanima

Zbog visoke zagađenosti u nekim dijelovima grada, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u utorak je izdao preventivne preporuke za građane, a to se posebno odnosi na osjetljivije skupine.

Iako se oprez preporuča svima, boravak na otvorenom trebala bi izbjegavati djeca, trudnice, osobe oboljele od kroničnih bolesti (posebice na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava), osobe starije životne dobi, osobe slabijeg imuniteta, kao i aktivni, odnosno pasivni pušači.

Uz, koliko je to moguće, minimalan boravak na otvorenom, iz Nastavnog Zavoda Dr. Andrija Štampar savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, a u slučaju pogoršanja ili produženog trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava svakako treba potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Također, savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i slično. Građanima se preporuča i korištenje javnog gradskog prijevoza, odnosno izbjegavanje osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i drugih u području prometnica. Savjetuje se i izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Reagirao i ministar Čorić

Na ovu situaciju reagirao je i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić koji je zbog onečišćenja zraka u nekim dijelovima metropole izrazio zabrinutost. On je uoči današnje sjednice Vlade izjavio da se kratkoročno po tom pitanju ne može učiniti puno.

– Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku – rekao je Ćorić.

Ipak, po njegovu mišljenju, dugoročno rješenje leži u tome da svi zajedno promijenimo neke životne navike koje najvećim dijelom i utječu na onečišćenje zraka.

– Kako možemo svi dugoročno nešto napraviti? Možemo prijeći na električna vozila i tako da prijeđemo na ogrjev, odnosno goriva koja ne proizvode onečišćenje – rekao je ministar Čorić.

FOTO: ilustracija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba