Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu ukrašen crvenom kravatom

“Tuđman je čovjek koji je ovu zemlju zadužio zalaganjem za neovisnost i priznanje pred drugim državama”

Objavljeno: 16.01.2020. zagorjeinternational

Kao simbol hrvatskog identiteta i neovisnosti, crvena kravata zasjala je na brojnim spomenicima i bistama u Hrvatskoj i u svijetu, a njome je u Zagrebu ukrašen i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.
U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i proslave Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, gradonačelnik Milan Bandić je zajedno s vojnicima i zapovjednikom Kravat pukovnije Željkom Matejčićem, ravnateljem ustanove Academia Cravatica Marijanom Bušićem i pripadnicima Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske, sudjelovao u vezanju crvene kravate na spomeniku prvomu hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Pokret otpora

Bandić je istaknuo da je prvi hrvatski predsjednik veliki političar koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske.
– Osoba koja je bila na čelu pokreta otpora velikosrpskoj agresiji 90-ih, čovjek koji je bio na čelu zemlje u trenutku njezina međunarodnog priznanja i kada je Hrvatska uspostavila suverenitet nad svojim teritorijem su razlozi da kažemo jedno veliko hvala predsjedniku Tuđmanu – kazao je Bandić.
Zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić rekao je da je ovaj hvalevrijedan projekt do sada zaživio i da su kravate postavljene na 55 spomenika i bisti.

Obvezuje na dostojanstvo

– Građani su jako dobro reagirali te su pozdravili ovakve akcije. S obzirom na važnost današnjeg dana, za kraj je ostavljeno vezanje kravate na spomeniku čovjeka koji je ovu zemlju zadužio neumornim zalaganjem za njezinu neovisnost i za njezino priznanje pred drugim europskim i svjetskim državama – rekao je Matejčić.
Ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić kazao je da se sjeća predsjednikova oduševljenja s kojim je priču o kravati 1993. godine prihvatio.
– Nošenje kravate čovjeka obavezuje na dostojanstvo – zaključio je Bušić.

Foto: Zagreb.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba