Članovi Udruge umirovljenika Zlatar, zgroženi tragedijom u Andraševcu, obratili su se krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru:

“Provedite nadzor u svim zagorskim privatnim domovima za starije i obavijestite javnost o rezultatima”

Objavljeno: 15.01.2020. JJ

Članovi Udruge umirovljenika Zlatar, u kojoj su, osim zlatarskih, okupljeni i umirovljenici iz susjednih općina Lobor i Mače, na jučerašnjoj su sjednici Izvršnog odbora minutom šutnje odali počast preminulim korisnicima Obiteljskog doma u Andraševcu. Također, kako sami kažu, zgroženi tragedijom prouzročenom ljudskim faktorom i društvenom nebrigom, krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru uputili su zahtjev za pokretanjem nadzora u svim privatnim domovima za starije i nemoćne u KZŽ, na način da se odredi vrijeme provedbe nadzora te da se o rezultatima nadzora putem press konferencije obavijesti javnost.
– Članovi Udruge umirovljenika Zlatar (…) zgroženi su tragedijom u Andraševcu, koja kazuje koliko (i kako) država skrbi o građanima treće životne dobi, koji su na marginama društva. Privatni domovi za starije i nemoćne osobe djeluju bez ikakva nadzora. Prenapučeni su i s razlogom što skrbnici nemaju kamo smjestiti svoje najmilije u starosti, čija svakodnevica zahtijeva cjelodnevnu pažnju i skrb, pa pristaju na sve. Država ne gradi nove domove, odnosno, ako ih i gradi, mogućnosti smještaja u velikom su raskoraku s prosječnim mirovinama hrvatskih umirovljenika i mnogima stoga nedostupni. Molimo Vas da kod nadležnih inspekcija i drugih službi pokrenete nadzor svih privatnih domova za starije na području Krapinsko – zagorske županije, odredite rok, a o utvrđenome putem press konferencije informirate javnost. Pri tome svakako analizirati potpisane ugovore o smještaju i provjeriti kako se praktično primjenjuju njegove odredbe – stoji u zahtjevu koji potpisuju predsjednik Udruge Željko Slunjski i članovi Izvršnog odbora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba