U Energetskom centru Bračak potpisan Memorandum o suradnji WBAF ureda, Poduzetničkog centra KZŽ te Gospodarske i Obrtničke komore

“Želja nam je da svaki projekt pronađe svoj put do tržišta, kako bismo ojačali hrvatsko gospodarstvo”

Objavljeno: 14.01.2020. zagorjeinternational

U Energetskom centru Bračak potpisan je Memorandum o suradnji ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela – WBAF Hrvatska, Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK). Memorandum su potpisali direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Martina Jantol Županić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić te potpredsjednik HOK-a Davor Pleško, a time su HGK i HOK postali počasni članovi WBAF ureda u Hrvatskoj. Podsjetimo, WBAF Ured u Hrvatskoj, otvoren je u Energetskom centru Bračak u siječnju 2019. godine, kao dio svjetske mreže poslovnih anđela. Glavni ciljevi Ureda, koji djeluje u sklopu Poduzetničkog centru KZŽ, su oživljavanje tržišta kapitala, ponuda novih financijskih instrumenata te poticanje na inovacije i poduzetništvo.

Od jednog čovjeka

Helena Matuša, nacionalna direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj, pojasnila je kako je cilj potpisivanja Memoranduma pokrenuti članove Gospodarske i Obrtničke komore da postanu primatelji investicija poslovnih anđela, ali i da i sami postanu poslovni anđeli.

– Svaki poduzetnik vrlo je zanimljiva individua koja iskorištava svoje prilike. Hrvatska sada ima priliku iskoristiti nove financijske instrumente i vjerujem da Obrtnička i Gospodarska komora mogu te instrumente ponuditi svojim članovima – rekla je Matuša, koja je iznijela i nekoliko statističkih podataka vezanih uz djelovanje poslovnih anđela.
– Europsko udruženje poslovnih anđela – EBAN je prije dva mjeseca objavilo najnovije statističke podatke o ulaganjima u Europskoj uniji, i to u poduzeća u ranim fazama rasta. U 2018. godini ukupno su poslovni anđeli, fondovi rizičnog kapitala i preko crowdfunding platformi realizirane investicije otprilike 13 milijardi eura. 60 posto od tih investicija uloženo je kroz poslovne anđele. Zanimljivo je pritom da Velika Britanija ima preko devet tisuća registriranih poslovnih anđela u 74 mreže, koji su, prema statistici, u 2028. godini realizirali 840 investicija. Kada gledamo zemlje u okruženju, Slovenija ima jednu mrežu poslovnih anđela, koja broji 50 aktivnih anđela s realiziranom 21 investicijom i preko tri milijuna eura, Srbija također broji jednu mrežu sa 70 poslovnih anđela koji su realizirali oko 2,5 milijuna eura investicija, Češka 210 anđela okupljenih u jednu mrežu, s 28 investicija ukupne vrijednosti oko sedam milijuna eura. Hrvatska također ima jednu mrežu poslovnih anđela koji su realizirali četiri investicije vrijedne oko dva milijuna eura. WBAF ured koji djeluje u Energetskom centru Bračak dio je mreže sedam nacionalnih ureda diljem svijeta koji okuplja preko pet tisuća poslovnih anđela okupljenih na svjetskoj razini. Pred WBAF uredom, Gospodarskom i Obrtničkom komorom je izazov zato što u ovoj godini želimo promijeniti ove statističke podatke – najavila je Matuša, dok je Martina Jantol rekla kako se veseli aktivnostima u ovoj godini, pogotovo s obzirom na to da će to biti godina koju će obilježiti otvaranje Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini.

Davor Pleško je istaknuo kako mu je drago što je HOK postao počasni član WBAF ureda.
– Obrtnička komora brine o svojim članovima i mislim da je ovo put kojim ih možemo približiti onima koji imaju kapital, a gotovo uvijek se pokaže da je svaki veliki biznis krenuo od jednog čovjeka, koji je u određenom trenutku stekao financijere. Naše banke ponekad znaju biti krute, a ova institucija drugačije gleda na poduzetništvo i može daleko šire ponuditi podršku svakome od nas – rekao je Pleško, a s njime se slaže i Ivan Barbarić.

– Danas smo potpisali ovaj memorandum kako bismo još više proširili s jedne strane mrežu potencijalnih poslovnih anđela, a s druge strane kroz sustav Gospodarske i Obrtničke komore digli vidljivost i dali dodatnu informaciju našim start up-ovima ili postojećim poduzetnicima o novim instrumentima i mogućnostima financiranja. Glavni cilj ove suradnje je da se uspjesi preslikaju na domaće gospodarstvo i da svaki projekt pronađe svoj put do tržišta, kako bismo ojačali hrvatsko gospodarstvo – rekao je Barbarić.

Među najuglednijima

Rad hrvatskog WBAF ureda posebno je pohvalila Renata Brkić, visoka povjerenica WBAF-a za Hrvatsku i osnivačka partnerica u “Feelsgoodu”, fondu rizičnog kapitala registriranom u Hrvatskoj.

– Naš ured prvi je i jedini u Europskoj uniji i zapravo je jedan pionirski pothvat, te moram istaknuti da je jedan od najuglednijih ureda u ovoj mreži, a ujedno i perjanica organizacije, jer je nas dopalo da uspostavljamo procedure po kojima kasnije rade i drugi uredi. Organizacija uspostavlja i svoj investicijski fond u iznosu od 20 milijuna eura, iz kojeg će se investirati u poduzeća i projekte koji se natječu na “Global Found Raising Stageu”, natjecanju koje se provodi svake godine u veljači, kada se održava i svjetski kongres organizacije, 17. i 18. veljače u Istanbulu – najavila je Brkić.
Prošlogodišnjim aktivnostima WBAF ureda zadovoljan je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Pojedinac je uvijek mijenjao svijet, napredna ideja je uvijek mijenjala svijet i mi danas ne znamo među školovanim mladim inovatorima tko je od njih taj koji će mijenjati svijet, ali mu moramo stvoriti šansu da dođe u poziciju da promijeni svijet. Jedna od mogućnosti je upravo WBAF. To nije samo novac, nego i mentorstvo, znanje ljudi koji su već zaradili svoj prvi milijun i koji su spremni uložiti u tuđu ideju, a povrh svega tu je i tržište – rekao je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba