Svečana promocija za najbolje odgojitelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike održat će se 31. siječnja

BRAVO! U zvanje mentora bit će promovirano i četvero zagorskih obrazovnih djelatnika

Objavljeno: 14.01.2020. zagorjeinternational

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) priopćili su da će se nova svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja u zvanje mentora i savjetnika održati u petak, 31. siječnja. Promocija se održava u Hrvatskom državnom arhivu, u dva dijela, u 11 i 13 sati i tom će prigodom biti promovirano 367 odgojno – obrazovnih radnika, od čega iz predškolskih ustanova 32 odgojitelja i stručna suradnika, iz osnovnih škola 201 učitelj i stručni suradnik, a iz srednjih škola i učeničkih domova 134 nastavnika, stručna suradnika i odgajatelja.

Stručni ispit

Iz Krapinsko – zagorske županije, u zvanje učitelja/profesora mentora bit će promovirano četvero obrazovnih djelatnika: Ivana Vešligaj, učiteljica prirode, biologije i kemije u Osnovnoj školi Augusta Cesarca, Krapina, Renata Čandrlić, nastavnica povijesti i filozofije u Srednjoj školi Oroslavje, Ana Hudi, nastavnica etike, filozofije i logike u SŠ Zlatar i Darko Škrlec, nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u SŠ Zlatar.
Prema Pravilniku o napredovanju odgojno – obrazovnih djelatnika, u zvanje mentora mogu napredovati odgojno – obrazovni radnici koji u školama obavljaju poslove učitelja, nastavnika, odgajatelja, ravnatelja ili stručnog suradnika najmanje pet godina. Uvjet je i položen stručni ispit te kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 100 sati u posljednjih pet godina, piše portal Srednja.hr.
Zvanje savjetnika viša je razina i u nju se biraju već spomenuti odgojno – obrazovni radnici čije je radno iskustvo najmanje deset godina, a prethodno su proveli pet godina u zvanju mentora. Također moraju imati položen stručni ispit te kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 150 sati u posljednjih pet godina.

Aktivnosti nastavnika

Uz to, za izbor u ova znanja vrednuju se aktivnosti nastavnika, primjerice, organizacija natjecanja, mentorstvo učenicima i studentima, sudjelovanja i održavanja predavanja i raznih radionica, rada u stručnim vijećima, objavljivanja stručnih radova te rada na unaprjeđenju škole i samog obrazovnog sustava. U oba zvanja nastavnici se biraju na pet godina. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću, no, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba