Potpisani ugovori o financiranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije i Hrvatske gorske službe spašavanje Stanice Krapine

Za zagorsko vatrogastvo Županija izdvojila 1,1 milijun kuna, a za HGSS 227 tisuća kuna

Objavljeno: 13.01.2020. zagorjeinternational

U Uredu župana potpisani su ugovori o financiranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije i Hrvatske gorske službe spašavanje Stanice Krapine. Rad županijskog VZ-a u 2020. godini KZŽ će sufinancirati s 1,1 milijun kuna, a rad HGSS-a Stanice Krapina s 227 tisuća kuna.
– Naša je stanica ušla u sedmu godinu postojanja i ne samo da imamo puno posla i da se školujemo, već pritom imamo i izuzetnu podršku Županije. Ovaj iznos od 227 tisuća kuna je višenamjenski, za 20 posto nam je povećan godišnji dio za funkcioniranje same stanice, dom nam je pred završetkom, u trećem mjesecu se nadamo da će biti otvorenje, pa je tu isto stigla pomoć od sto tisuća kuna, kao i vozilo koje smo također dobili od Županije. Dakle, to je sve zajedno 227 tisuća kuna i to je značajna pomoć. Posla ima, ove smo godine imali dosta potražnih akcija na području županije – rekao je pročelnik HGSS–a Stanice Krapina Darko Berljak, koji je tom prilikom izrazio sućut i iskazao žaljenje zbog tragedije koja se u subotu dogodila u Domu za starije u Andraševcu, gdje je u požaru drvenog objekta život izgubilo šest osoba.

Najviše operativaca

Predsjednik VZ-a KZŽ Stjepan Skuliber je pak podsjetio kako su u Vatrogasnoj zajednici Krapinsko – zagorske županije dvije javne vatrogasne postrojbe, 81 dobrovoljno vatrogasno društvo i 12 vatrogasnih zajednica općina i gradova.
– Zahvaljujem Županiji na izvrsnoj podršci, suradnji te praćenju naših aktivnosti i programa. Prošle godine dobili smo i analitike Hrvatske vatrogasne zajednice i mogu reći da naša Vatrogasna zajednica ima najviše osposobljenih operativnih vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika. Na tisuću stanovnika, mi imamo 12,12 operativnih vatrogasaca, što zasigurno daje doprinos sigurnosti žitelja naše županije. Naravno, na tome treba i dalje raditi, što nam pokazuje i ova tragedija koja se u subotu dogodila u Domu za starije u Andraševcu, no, moram pritom reći da su i tu vatrogasci odradili veliki posao. U konkretnom slučaju postojala je velika opasnost da se požar proširi na glavni objekt, no vatrogasci su došli na vrijeme i zaustavili još veću katastrofu. Dakle, na nama je i dalje zadatak da nabavljamo opremu, usavršavamo i osposobljavamo vatrogasce, da bismo mogli odgovoriti na te izazove. S ovom godinom dobili smo i Državni ured za vatrogastvo, tako da vjerujem da će i s državne razine doći veći poticaji – istaknuo je Skuliber.

Najbrži razvoj

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar za zagorske vatrogasce i djelatnike HGSS-a ima samo riječi hvale.
– Čestitam HGSS-u na sjajno obavljenom poslu u prošloj godini, krapinska stanica jedna je od onih u Hrvatskoj koje se najbrže razvijaju, koja će uskoro imati svoj dom, a vodimo i brigu o tome da budu sjajno opremljeni i s opremom nastojimo pratiti to njihovo osobno znanje i stalnu edukaciju. 60 tisuća kuna za redovno poslovanje, 67 tisuća kuna leasing rata za vozilo i sto tisuća kuna za opremanje i dovršetak same zgrade, s time da ćemo to popratiti i sljedećih godina, da se prostor adekvatno opremi. Što se tiče Vatrogasne zajednice, oni iz dana u dan dokazuju da su izuzetno dobro opremljeni i da obavljaju sjajan posao, ne samo prilikom požara, nego i raznih dugih nepogoda i upravo su vatrogasci prva snaga na koju se ja kao župan mogu osloniti. Kad sam došao na mjesto župana, sredstva za vatrogastvo iznosila su 665 tisuća kuna, sad smo na 1,1 milijun kuna, s time da svake godine još van tih sredstava kupimo dio opreme. Što se tiče nabave nove opreme, želja nam je stvoriti sustav u kojem će Vatrogasna zajednica zajedno s profesionalnim vatrogasnim postrojbama određivati prioritete za kupnju nove opreme prema broju intervencija – zaključio je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba