Susjedima omogućen jasan uvid u potrošnju svakog eura iz državne blagajne

Slovenci od sada mogu putem interneta pratiti sve proračunske prihode i rashode

Objavljeno: 12.01.2020. zagorjeinternational

Slovenci zainteresirani za tekuće praćenje proračunskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetskoj adresi https://proracun.gov.si/ moći dobiti najnovije proračunske podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u zadnjih deset godina, piše Poslovni.hr.

Dinamika uplata

Svaki zainteresirani moći će brzo provjeriti dinamiku uplata u državni proračun i namjenu za koji je potrošen svaki euro, i to ne samo na državnoj razini nego i stanje prihoda i rashoda po općinama i regijama, objavili su u petak slovenski mediji.

– Cilj takvoga načina prezentacije je veća transparentnost prihoda i potrošnje, kako bi ljudi vidjeli da za poreze koje plaćaju nešto i dobivaju – kazala je prilikom predstavljanja toga projekta državna tajnica na ministarstvu za financije Saša Jazbec, a prenosi Poslovni.hr.

Specifičnost interaktivnog grafičkog prikaza državnih prihoda i rashoda jest i to da se podaci svaki dan ažuriraju, pa se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni proračun pojedinog dana uprihodio, a koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za zadnjih deset godina.

Investicijski pothvati

Isto tako, projekt omogućuje dobivanje podataka o planiranim najvećim investicijskim pothvatima, pa se iz prikaza vidi da će na kapitalnu investiciju gradnje drugog kolosijeka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde eura, a da je na gradnju autocesta u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba