BITKA NAD BITKAMA: 12. po redu realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu

BUNA TRAJE: Sve počinje puntanjem kmetova 1. veljače u Hižakovcu, a tjedan dana kasnije kod dvorca Stubički Golubovec slijedi spektakularna Bitka kod Stubice

Objavljeno: 12.01.2020. zagorjeinternational

Manifestacija Seljačka buna koja već tradicionalno donosi realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu održat će se i ove godine, uz bogat program kroz dva vikenda u Donjoj i Gornjoj Stubici. Sve počinje 1. veljače puntanjem kmetova u Hižakovcu, gdje će Družba vitezova zlatnog kaleža, kod rodne kuće Matije Gupca, prikazati kako je živio taj vođa najpoznatije pobune malog čovjeka protiv vlasti u hrvatskoj povijesti. Pobunjeni kmetovi će potom krenuti prema Gupčevoj lipi, gdje će se pripremati za veliku bitku koja je na redu idućega vikenda. Muzej seljačkih buna će 1. i 2. veljače omogućiti svim posjetiteljima obilazak muzeja uz stručno vodstvo te popust na ulaznice od 50 posto.

Gastro ponuda

Zagrijavanje za bunu počinje u petak 7. veljače uz nastup La Gefa u Cafe baru Zero u Donjoj Stubici, a centralno događanje manifestacije, Bitka kod Stubice, na rasporedu je u subotu, 8. veljače. Program će se ove godine podjednako odvijati i u centru Donje Stubice, ali i kod Dvorca Golubovec. Od centra u Parku Jure Stubičanca u jutarnjim satima kreće tradicionalni 50. pohod “Stazama Gupčevih puntara“ u organizaciji PD “Stubičan“, dok će posjetitelje od 11 sati ispred Crkve Presvetog Trojstva zabavljati duo Mirela & Vladek, uz Srednjovjekovni sajam i bogatu gastro ponudu zagorskih delicija. Paralelno će se u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici od 11 do 13 sati održavati radionice.

Viteški kamp

Program od 11 sati počinje i u Dvorcu Stubički Golubovec, gdje će za sve posjetitelje biti otvorena vrata Viteškog kampa i radionice Družbe vitezova, a kroz postavljeno Srednjovjekovno selo znatiželjni će moći naučiti sve o starim zanatima. Pobunjeni kmetovi ispred crkve u centru u 13.30 sati krenut će u povorci prema Dvorcu Golubovec, gdje će se u 14 sati održati spektakularna Bitka kod Stubice. Buna party i ove je godine lociran u centru Donje Stubice, gdje će u poslijepodnevnim satima ispred crkve nastupiti Krešo Oremuš i B# band, a potom pod šatorom navečer Picksiebneri, Let 3 i DJ Gotz.
Ulaz na manifestaciju je besplatan, te će i ove godine, na dan bitke u Stubicu voziti besplatne ZET – ove linije iz Zagreba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba