Je li se tragedija u Andraševcu mogla spriječiti? Izvjesno je da ustanova nije imala sve potrebne dozvole za legalan rad. Oglasila se i pučka pravobraniteljica

ZAPOVJEDNIK LOVRENČIĆ: “Da je poziv stigao ranije, životi bi možda bili spašeni“

Objavljeno: 11.01.2020. zagorjeinternational

Danas ujutro dogodila se strašna tragedija u Domu za starije i nemoćne u Andraševcu gdje je u požaru u subotu ujutro smrtno stradalo šest osoba. Požar je ugašen vrlo brzo, a glavni županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić tvrdi da su životi mogli biti spašeni da je poziv bio samo malo ranije.

– Već u jutarnjim satima po dojavi centra 112 da se radi o požaru objekta u kojem su starije osobe, upućena je odmah Zagorska javna vatrogasna postrojba i alarmirani i upućeni su vatrogasci iz Oroslavja. Moram reći da javna vatrogasna postrojba na teren izlazi u roku od minute te da su vrlo brzo bili na mjestu događaja zajedno s vatrogascima iz Oroslavja, a oni su došli s 11 vatrogasaca, tri vozila i kompletnom potrebnom opremom. No, vatrogasci su po dolasku zatekli požar krovišta u totalno razbuktaloj fazi, što znači da je plamen zahvatio cijelo krovište i konstrukciju, dakle cijeli objekt je već bio u plamenu po cijelom svojem volumenu. Vatrogasci su pristupili pasivnom gašenju, lokalizaciji požara i sam požar je za nas bio ugašen za desetak minuta. Nakon toga se prišlo sanaciji i dogašivanju, no spašavanje kao takvo apsolutno više nije bilo moguće – istaknuo je Lovrenčić te dodao kako o silini samog požara odnosno o visini temperature govori podatak koji je vidljiv na susjednom objektu, gdje su zbog temperature popucala stakla i u gornjem i u donjem dijelu i samo je bilo pitanje vremena da se požar proširi na drugi objekt.

Razbuktala faza

– Vatrogasci su sa svojim snagama, 20 vatrogasaca iz dvije smjene ZJVP, napravili ono što su najbolje mogli, tu nema zamjerke, no pitanje je da li je dojava o samom požaru došla na vrijeme. Da je netko nazvao ranije situacija je mogla biti drugačija, no isto tako moramo shvatiti da se radi o objektu koji baš i nije u centru nekog velikog mjesta i da se radi o osobama koje vjerojatno nisu imale mobilne uređaje odnosno mogućnost zvanja vatrogasaca, te isto tako moramo reći da sam događaj ako ga je primijetio netko drugi izvana, onda je to već bilo poprilično kasno. Vatrogasci su dobili dojavu ispred centra 112, pa nemamo ovog momenta podatke tko je točno zvao. Cijela stvar se mogla razviti u 15 do 20 minuta u razbuktalu fazu jer je objekt drveni, no da je primijećen požar prije nego je došao u razbuktalu fazu, prije nego je plamen bio zahvatio samu zgradu, bilo bi moguće i spašavati – objasnio je zapovjednik Lovrenčić.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je u tijeku očevid nakon kojeg će se znati više o samim uzrocima požara.

– Pričekat ćemo nadležne službe koje su isto ovdje u proteklih nekoliko sati i obavljaju svoj posao, više od toga bi bilo špekuliranje – rekao je Plenković, a na novinarsko pitanje je li ovo poruka inspekcijama da se više pozabave domovima za starije i nemoćne, odgovorio je potvrdno te dodao kako će se uključiti svi, i županijska tijela i nadležno ministarstvo, državni inspektorat i svi koji trebaju obaviti svoj posao, kako bi se vidjelo da li u ovakvim okolnostima treba taj sustav kontrole činiti redovitijim i  češćim.

– U ovom trenutku nemamo dovoljno saznanja da bismo mogli reći bilo što više od ovoga. Vidjet ćemo i ispitati je li dom imao sve potrebne dozvole, a ja sam sada došao izraziti sućut i solidarnost – zaključio je premijer.

Pronađene nepravilnosti

O cjelokupnoj situaciji na Twitteru se oglasila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Nažalost, više puta smo upozorili Sabor I Vladu RH na nedovoljan nadzor obiteljskih domova, u kojima je smješteno više od pet tisuća starijih, diljem RH. 2018. godine je nadzor izvršen u samo 13 posto njih, a u većini su pronađene nepravilnosti – napisala je Lora Vidović.

Kako piše Jutarnji.hr, na temelju dostupnih informacija, izvjesno je kako ova ustanova nije imala sve potrebne dozvole za legalan rad. Oko podneva je dom posjetila državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa u društvu Tatjane Katkić Stanić, načelnice Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb u spomenutom ministarstvu. One kažu kako je dom “Zelena oaza“ prijavljen kao obiteljski, a to znači da može imati najviše dvadeset štićenika. Vrlo jasno je da je u “Zelenoj oazi“ u tri objekta bilo najmanje 50 uglavnom starijih i teško pokretnih ljudi. Dozvolu za rad privatnim domovima izdaje županija, a Ministarstvo obavlja nadzor po dojavama da nešto nije u redu, no za ovaj dom takvih sumnji u bilo kakve nezakonitosti do sada nije bilo.

Pletikosa je obećala kako će u subotu poslijepodne, čim se dovrši očevid, svi štićenici objekta smještenog pokraj manjeg izgorjelog, biti prebačeni u državne staračke domove što, kako kaže, nije obveza, nego dobra volja ministarstva, budući da, objasnila je, u tom objektu uvjeti za život nisu zadovoljavajući.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba