Sljedeći korak je zaštita na razini Europske unije

AUTOHTONI PROIZVOD IZNIMNE KVALITETE: Varaždinsko bučino ulje zaštićeno nacionalnom oznakom naziva i zemljopisnog podrijetla

Objavljeno: 11.01.2020. zagorjeinternational

Varaždinsko bučino ulje zaštićeno je oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Republike Hrvatske, čime je postalo prvo bučino ulje s takvom vrstom zaštite. Tim je povodom u Županijskoj palači u Varaždinu održana konferencija za novinare na kojoj je varaždinski župan Radimir Čačić rekao kako je Ministarstvo poljoprivrede 12. prosinca 2019. godine donijelo rješenje o nacionalnoj zaštiti, čime je uspješno završio postupak koji su prošle godine pokrenuli udruga Varaždinsko bučino ulje i Varaždinska županija.
– Ova odluka resornog ministarstva je kruna dvogodišnjeg rada na brendiranju našeg bučinog ulja. Čak godinu i pol dana su Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj te Udruga radili na opsežnoj dokumentaciji kojom je sada dokazano da je Varaždinsko bučino ulje  jedinstven proizvod iznimne kvalitete – rekao je župan Čačić.

Dodana vrijednost

Na Varaždinsku županiju se odnosi čak 25 posto ukupne proizvodnje bučinog ulja u Hrvatskoj, a više od jedan posto na razini EU. Nakon donošenja rješenja o nacionalnoj zaštiti, Ministarstvo poljoprivrede zahtjev za registraciju naziva Varaždinsko bučino ulje podnosi Europskoj komisiji, čime počinje postupak zaštite na razini EU. Očekuje se da će u roku od dvije godine naziv Varaždinsko bučino ulje biti zaštićen na području cijele EU. Za proizvođače, markica s oznakom zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini znači dodatnu vrijednost za njihov proizvod.

– Propisano je da se originalna boca s oznakom “Varaždinsko bučino ulje“ smije puniti isključivo sto posto čistim premium uljem, što članovi Udruge kontinuirano prate i mjere, a to nema nijedan drugi brend u Hrvatskoj. Zaštitom smo dobili dodanu vrijednost i postigli smo tri važna cilja. Varaždinsko bučino ulje postalo je prepoznatljivo, za njim je povećana potražnja na tržištu, a povećana je i cijena ovog autohtonog proizvoda premium kvalitete – istaknuo je župan Čačić.

Zaštita Varaždinskog bučinog ulja temelji se na tradicionalnoj proizvodnji koja je na području Varaždinske županije, prema povijesnim zapisima, počela još prije 150 godina, dok tradicija korištenja Varaždinskog bučinog ulja u prehrani seže u 18. stoljeće.

Specifičan način proizvodnje

– Specifičan je i način proizvodnje. U odnosu na proizvodnju drugih biljnih ulja, prerada bučinih sjemenki u Varaždinsko bučino ulje odvija se mehaničkim procesom uz upotrebu topline i bez dodavanja aditiva. To rezultira uljem iznimne kvalitete koje ne samo da ima specifičan okus, nego i niz blagotvornih učinaka na zdravlje poput smanjenja kolesterola u krvi ili regulacije krvnog tlaka, pozitivno utječe na funkcije mozga, na kožu, na vid te na koncentraciju – rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

Predsjednik udruge Varaždinsko bučino ulje Matija Patrčević istaknuo je kako je za proizvođače zaštita Varaždinskog bučinog ulja jako važna.
– Vjerujemo da će potražnja biti puno veća, jer je Varaždinsko bučino ulje već sad namirnica bez koje je danas nezamisliva bilo koja salata. Jako je važno kontinuirano educirati kupce i naučiti ih na kvalitetu, jer mi proizvođači okupljeni u Udrugu posebno držimo upravo do kvalitete. Poticaj da zaštitimo naša premium i sto posto čista ulja bila je pojava proizvoda jako niskih cijena i katastrofalne kvalitete. Sada će na originalnoj boci biti i markica s istaknutom zaštitom tako da će ljudi točno znati što kupuju – rekao je Patrčević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba