NIKAD STROŽE ODREDBE: MUP u javnu raspravu uputio izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima

Uskoro zabrana svih vrsta petardi?

Objavljeno: 10.01.2020. zagorjeinternational

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je u javnu raspravu uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi, piše Jutarnji list.
Podsjetimo, Zakon je pooštren prije dvije godine, kada su ukinute petarde i redenici više, tzv. F 3 kategorije, dok su u prodaji ostale samo petarde i redenici slabijeg intenziteta pucanja, kategorije F2. No, prema novim izmjenama Zakona, sada će i one biti zabranjene za prodaju građanima, dok bi ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, ona koja služe za manje vatromete, i dalje bila dopuštena za prodaju, no isključivo punoljetnim građanima i to u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, dok će se smjeti koristiti isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Naravno, za prekršitelje će biti propisane novčane kazne, pa će tako od 10 do 30 tisuća kuna kazne dobiti pravne osobe koje prodaju petarde, a od pet do 15 tisuća kuna fizičke osobe koje nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde spomenutih kategorija. Prema izmjenama Zakona, kažnjavalo bi se i one koji koriste pirotehnička sredstva na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana, osim ako se radi o pirotehnici kategorije F1, u što spadaju prskalice, fontane i vulkani.
Kako piše Jutarnji list, iz Ministarstva su pojasnili kako se u izmjene Zakona ide zbog zaštite života i zdravlja ljudi, posebno djece, te smanjenja broja smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba