S NJOME SMO SE SMIJALI I PLAKALI, NAVIJALI I ZAVOLJELI SKIJANJE: Skromno zagrebačko dijete postalo je svjetsko sportsko čudo

Na današnji dan 1982. godine rođena je Janica Kostelić, hrvatska snježna kraljica

Objavljeno: 05.01.2020. zagorjeinternational

Na današnji dan 1982. godine rođena je hrvatska snježna kraljica Janica Kostelić. Prvi je puta na skije stala s tri godine, počela je trenirati s devet ili deset godina, a u dječjim je natjecanjima osvojila apsolutno sve. Posebno je impresivno da je u svojoj posljednjoj sezoni 1996./1997. osvojila i Topolino i Pinocchio – dva najvažnija događaja u dječjim natjecanjima slaloma i veleslaloma. U sve 22 utrke u kojima je startala u sezoni, bila je pobjednica.

Najmlađa na ZOI

Na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu sa 16 godina bila je najmlađa alpska skijašica i vratila se s osvojenim osmim mjestom u kombinaciji, što je bilo najveće dostignuće hrvatskih skijaša na ZOI do tada. Dana, 5. prosinca 1999. u francuskom Serre Chevalieru osvojila je svoju prvu slalomsku utrku Svjetskoga kupa, na impresivan način – ostavila je drugoplasiranu Norvežanku Trine Bakke cijelu sekundu i 78 stotinki sekunde iza sebe, no, serija njezinih nevjerojatnih pobjeda iznenada je bila prekinuta strašnim padom na treningu spusta u švicarskom St. Moritzu, kada su joj pukla četiri od sedam ligamenata desnog koljena. Na taj je način bila završena sezona, no Janicu to nije pokolebalo. Vratila se na stazu jača nego ikad i njezino vrijeme tada je tek počelo – s četirima olimpijskim zlatnim medaljama i dvjema srebrnima, postala je najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine, a 15. siječnja 2006. postala je tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Dana 5. veljače 2006., postala je pak druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni.

Rodila sina

Dana 19. travnja 2007. godine, na konferenciji za novinare u Tomislavovu domu na Sljemenu, snježna je kraljica objavila da se definitivno povlači iz skijanja, a kao glavni razlog navela je brojne probleme s ozljedama koje je imala u skijaškoj karijeri. U trinaestoj Vladi Republike Hrvatske obnašala je dužnost pomoćnice ministra športa u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa, a nakon što je odobrenjem Andreja Plenkovića, predsjednika četrnaeste Vlade RH, osnovan Središnji državni ured za šport, Kostelić je 10. studenoga 2016. imenovana prvom državnom tajnicom Odbora za sport. 1. siječnja 2019. godine rodila je sina Oskara.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba