ZORAN MILANOVIĆ NOVI JE HRVATSKI PREDSJEDNIK, U KZŽ DOBIO VIŠE OD 60 POSTO GLASOVA: Donosimo rezultate izbora po zagorskim općinama i gradovima, kao i prve reakcije čelnika zagorskog SDP-a i HDZ

HAJDAŠ DONČIĆ: Mislim da će ovime čitavo hrvatsko društvo profitirati. TUŠEK: Očekujemo kvalitetnu suradnju između Vlade RH i novoizabranog predsjednika

Objavljeno: 05.01.2020. zagorjeinternational

Zoran Milanović novi je predsjednik Republike Hrvatske. S 52,7 posto glasova, u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović. Na izbore je izašlo 54,98 posto birača.

U Krapinsko – zagorskoj županiji glasovalo je 57,13 posto birača. Od 61.958 glasačkih listića, 2201 je bio nevažeći, odnosno, 3,55 posto. Zoran Milanović je dobio 35.936 glasova, odnosno, 60,14 posto, a Kolinda Grabar – Kitarović 23.821 glas. Novi hrvatski predsjednik pobijedio je u Bedekovčini, Budinščini, Donjoj Stubici, Đurmancu, Gornjoj Stubici, Hrašćini, Humu na Sutli, Jesenju, Klanjcu, Konjščini, Kraljevcu na Sutli, Krapini, gdje je odnos glasova bio 3599 za Milanovića i 2531 za Grabar – Kitarović, Krapinskim Toplicama, Kumrovcu, Maču, Mariji Bistrici, Oroslavju, Petrovskom, Pregradi, Radoboju, Stubičkim Toplicama, Svetom Križu Začretju, Tuhlju, Velikom Trgovišću, Zaboku, s velikom prednošću od 3155 u odnosu na 1320, koliko je dobila Grabar – Kitarović, te u Zagorskim Selima, Zlataru i Zlatar Bistrici. Grabar – Kitarović je pak pobijedila u Desiniću, s malom prednosti od 14 glasova, Loboru, s prednosti od 12 glasova, Mihovljanu, s prednošću od 22 glasa te u Novom Golubovcu, s prednošću od 28 glasova.

Poznaje ovlasti

– Razlika je dobra, ali prije svega hvala svima koji su izašli na izbore i koji su dali svoj glas, bilo Kolindi Grabar – Kitarović, bilo Zoranu Milanoviću. Mislim da je ovo dobar rezultat za našu Republiku u cjelini, a ono što je najbitnije, jest da nema antagonizama – rekao je predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Na naš upit kako će surađivati novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović s Vladom Andreja Plenkovića, rekao je da Milanović jako dobro poznaje Ustav RH, tim više što ga je dijelom i sam pisao.

– Neće se on puno miješati u rad Vlade, zna koje su mu ovlasti, ali dobro je što će biti jedan korektiv u donošenju politika, ali i općenito. Mislim da će time čitavo hrvatsko društvo profitirati i da ovime idemo naprijed kao moderna država – zaključio je Hajdaš Dončić.

Volja naroda

Rezultate izbora komentirao je i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.

– Najprije bih zahvalio svim biračima, i u Krapinsko – zagorskoj županiji i u čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a zatim i u cijeloj Hrvatskoj, koji su izašli na izbore i sudjelovali u ovom vrhuncu demokratskog procesa u Hrvatskoj, neposrednom izboru predsjednika Republike. Naravno da mi koji smo podržavali aktualnu predsjednicu, osjećamo određeno razočaranje, iako smo svjesni da je predsjednica u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i u ostatku Hrvatske, ostvarila respektabilan broj glasova, no očigledno je da oni glasači koji nisu nužno podupiratelji politike Hrvatske demokratske zajednice i Vlade ili, ajmo reći, nisu nužno glasači HDZ-a općenito, su u ovom trenutku odlučili dati svoj glas novome predsjedniku Zoranu Milanoviću. To treba cijeniti, čestitam Zoranu Milanoviću i očekujem da će dužnost predsjednika obnašati u interesu sviju građana Republike Hrvatske, da se one eventualne anomalije u njegovim politikama u vrijeme kada je bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske i određene tenzije koje su se tada javljale s najveće državničke pozicije u Hrvatskoj, neće više prenositi na Hrvatsku. U vremenu koje je pred nama, očekujemo normalnu i kvalitetnu suradnju između Vlade Republike Hrvatske, koja je presudna u smislu razvoja Hrvatske, i novoizabranog predsjednika. Svim svojim kolegama i ljudima koji su pomogli u kampanji, zahvaljujem na podršci i pomoći. To je demokratska volja naroda i mi je moramo poštovati – rekao je Tušek. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba