U Orehovici održano posljednje, retrospektivno izdanje Županijske izložbe jaslica

“Kroz 14 godina, nastalo je više od 700 jaslica, a ono što ih povezuje su kreativnost, zajedništvo, čuvanje tradicije i obiteljskom druženje”

Objavljeno: 04.01.2020. zagorjeinternational

Nakon posljednjeg uprizorenja živih jaslica u spilji u Orehovici, članovi Udruge Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog su u petak u dvorani Područne škole u Orehovici, koja je bila pretijesna za sve posjetitelje, pripremili retrospektivno izdanje Županijske izložbe jaslica i anđela, nastalih u proteklih 14 godina. Naime, izložba jaslica u Krapinsko – zagorskoj županiji jedna je od najstarijih u Hrvatskoj, a kroz nju je tijekom svih ovih godina nastalo više od 700 jaslica.
Svečanost otvorenja izložbe započela je programom članova Udruge Angeljeki i učenika Osnovne škole Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Čudesan svijet

– Dosadašnjim izložbama, ali i ovom retrospektivnom, prikazan je veliki trud i kreativnost, gdje god one nastale. Ono što je povezivalo sve ove uratke tijekom godina, su kreativnost, zajedništvo i čuvanje tradicije, ali i obiteljskom druženje – istaknula je Ljiljana Cvetko, predsjednica Povjerenstva za postav izložbi.

Voditelj Udruge Angeljeki Zdenko Kobeščak izrazio je svoju zahvalu svima koji su bili dio ovog događaja kroz sve ove godine.

– Svaka izložba je čudesni svijet zagorskih jaslica i angeljeka, nastala iz ideje “živih jaslica”, koje smo uprizorili prvi puta našem kraju, ali i županiji, prije 20-ak godina. Bila nam je želja ponovno probuditi kreativnost kod djece, ali i kod roditelja koji im pomažu, dati im neki sadržaj, da u vrijeme adventa, pripremajući se za Božić, nešto rade svojim rukama, a onda smo pozvali i druge da nam se pridruže, kako pojedince, tako i odgojno – obrazovne institucije te vjerujem da smo u tome uspjeli, a vi svi ste svih ovih godina i to podržavali. Osim toga, nastojali smo, a i danas to činimo, da ono što djecu učimo u školi, ima podlogu u životu – suživot, razumijevanje i druženje djece i roditelja, koji su večeri proveli zajednički izrađujući jaslice, razgovarajući, umjesto da se zagledaju u televiziju, svi na jednom mjestu, oko stola – rekao je Kobeščak.

Pripremaju monografiju

– Ove godine, povodom 20. obljetnice, Udruga Angeljeki neće održati svoj godišnji Sabor kao svake godine, već pripremamo monografiju koja će biti svojevrsno reprezentativno djelo čitavog kraja ovdje u Srcu Zagorja, kako nazivamo svoje mjesto, posebice svih aktivnosti tijekom ovih godina te vjerujem da će je zbog važnosti očuvanja identiteta, nabaviti svaka obitelj – zaključio je Kobeščak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba