Tvrtka Zhongya Nekretnine u suvlasništvu kineske poduzetnice Jiang Yu nije uplatila novac za kupnju kumrovečkog “mrtvog kapitala” do zadanog roka, no i kineski investitori i načelnik Šplajt poručuju kako nema razloga za zabrinutost

KINEZI NISU ODUSTALI OD POLITIČKE ŠKOLE: “Transakcija je zapela zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, no spremni smo ponovno se javiti na natječaj”

Objavljeno: 03.01.2020. JJ

Kineska tvrtka Zhongya Nekretnine nije u dodatnom roku uplatila preostali iznos za kupnju zgrade bivše Političke škole u Kumrovcu. Podsjetimo, tvrtki u suvlasništvu kineske poduzetnice Jiang Yu već je dva puta produljen rok za plaćanje, pri čemu je prvi istekao početkom studenoga prošle godine, a drugi 31. prosinca. Ministarstvo državne imovine stoga će zadržati jamčevinu u iznosu od 598 tisuća kuna, a odluku o daljnjem raspolaganju nekretninom vrijednom više od 7,5 milijuna kuna, donijet će Vlada Republike Hrvatske.
Iz tvrtke poručuju kako partneri investitorice Jiang Yu nisu u spomenutom roku iz tehničkih razloga uspjeli alocirati novac u Republiku Hrvatsku, no, kako se i dalje iznalaze modaliteti kako bi spomenuti novac u najskorije vrijeme stigao u Hrvatsku. U skladu s time, spremni su na nove razgovore s Vladom, a najavljuju i kako će se, u slučaju da novi natječaj bude raspisan, oni na njega i javiti.

Kontrola “izvoza” novca

– Kineska vlada već mjesecima aktivno radi na tome da kontrolira iznošenje kapitala iz zemlje. Dio tih problema stigao je i do Europe, pa i do same Hrvatske, u slučaju transakcije vezane uz bivšu Političku školu u Kumrovcu. Svjedoci smo da su kineske investicije u Europu značajno pale u posljednjih godinu dana. Dio razloga za to svakako leži i u restrikcijama koje dolaze od službenog Pekinga. Ekonomski problemi unutar Kine i trgovinski rat Kine i SAD-a glavni su razlozi zbog kojih Kina pokušava kontrolirati “izvoz” novca iz zemlje. Državna administracija za strane valutne odnose (SAFE), ključni Vladin regulator, objavila je sredinom prosinca da je glavni zadatak za iduću godinu spriječiti “nenormalne” odljeve kapitala i tako onemogućiti nelegalne trgovinske aktivnosti – pojašnjavaju iz Zhongya Nekretnina te poručuju kako su svoju ozbiljnost dokazali time što su platili cjelokupan iznos poreza na kupoprodaju nekretnine (koju zasad nisu kupili) te okolnog zemljišta površine gotovo 27 tisuća četvornih metara.
Ukupno su obje transakcije vrijedne preko milijun i pol kuna, a kad se pribroji iznos jamčevine na natječaju iz proljeća prošle godine, dolazi se do brojke od preko dva milijuna kuna koje su kineski investitori već uplatili. Zato, poručuju, ne žele odustati od planiranog posla.

“Nije katastrofa”

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt i dalje je optimističan.
– Dobivam puno upita i moram naglasiti da se tu ne radi ni o kakvoj katastrofi. Zapelo je isključivo zbog gospodarske i ekonomske situacije u Kini, odnosno, zbog trgovinskog rata između Kine i SAD-a. Novac pristiže, samo u manjim količinama i ja vjerujem da će se iznaći način da se ova situacija riješi. U najgorem slučaju, kineski investitori su spremni javiti se na novi natječaj, ukoliko on bude raspisan. Od Političke škole neće odustati – siguran je Šplajt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba