NOVOGODIŠNJE ODLUKE ZA PAROVE: Svjetski poznati seksualni terapeuti savjetuju kako poboljšati odnos s partnerom ili partnericom u novoj godini

Seksajte se minimalno jednom tjedno, razgovarajte o budućnosti, osmislite zajedničke aktivnosti i ne osuđujte, već poštujte jedno drugo

Objavljeno: 02.01.2020. zagorjeinternational

Stigla je nova godina, vrijeme za neke nove početke i donošenje odluka koje bi možda mogle unaprijediti kvalitetu vašeg života. Jedna od važnih stavki životnog mozaika, definitivno je vaš odnos s partnerom ili partnericom. Ubrzana svakodnevica ponekad ne ostavlja dovoljno prostora da se posvetite drugoj osobi, pa osjećate da vaša veza nije dovoljno kvalitetna, što može dovesti do toga da se zapitate trebate li uopće biti s tom osobom. Da biste na vrijeme spriječili takvu krizu, vrijeme je da već danas počnete s preslagivanjem životnih prioriteta, a u tome vam možda može pomoći nekoliko savjeta poznatih svjetskih seksualnih terapeuta, koje donosi CNN.

Seks jednom tjedno.
Naravno da ne postoji pravilo koliko biste često trebali imati intimne odnose s partnerom ili partnericom, ali Ian Kerner savjetuje da to bude minimalno jednom tjedno, jer parovi koji redovito održavaju takvu vrstu bliskosti, mnogo su zadovoljniji od onih koji to čine rjeđe.

Pronađite vremena jedno za drugo.
Lako je provoditi kvalitetno vrijeme zajedno na početku veze, kada vam je sve novo i uzbudljivo, no, kako kaže seksualni terapeut Rachel Needle, kada uđete u komfornu zonu i na površinu isplivaju svi životni izazovi, to uzbuđenje nerijetko izblijedi. Upravo zato važno je nastaviti zabavljati se s partnerom ili partnericom, pronaći razloga i vremena za smijeh i opušteno druženje, jer će vas to učiniti sretnijima i zadovoljnijima. Savjetuje se stoga da osmislite neku zajedničku aktivnost, poput volontiranja ili kreativnog rada, jer ćete se tako još više povezati i izgraditi čvršći odnos.

Budite prisutni.
Posvetite više pažnje neverbalnoj komunikaciji i suptilnim oznakama emocionalnog stanja vašeg partnera ili partnerice.

Kombinirajte prisutnost i suosjećanje.
Odmaknite pogled sa zaslona vašeg računala, ostavite mobitel i jednostavno budite prisutni u trenutku. Slušajte svojeg partnera ili partnericu i pokušajte ublažiti tugu, stres i negativne emocije.

Tijekom prepirki ne zaboravite – poštovanje.
Neovisno o tome jeste li u vezi ili ne, uvijek u životu konfliktima nastojte pristupiti s pozicije znatiželje, a ne osuđivanja i okrivljavanja. Stres pretvorite u prijateljsku znatiželju jer jedino tako možete uspostaviti normalnu komunikaciju tijekom prepirke.

Razgovarajte o budućnosti.
Razgovarajte o stvarima koje su vam važne, na kojima biste u budućnosti željeli poraditi i onome što biste željeli postići zajedno. I to je jedan od načina da vaša veza postane snažnija.

Zavirite u “podrum”.
Zamislite svoju vezu kao kuću. Na glavnom katu događa se sva akcija – ondje spavate, jedete, kuhate, čistite, svađate se, imate ili nemate seksualne odnose, odnosno, to je kat na kojem se suočavate sa svim životnim izazovima. Međutim, tu je i podrum, koji predstavlja vaše emocije koje se nalaze ispod površine. Tu su smještene vaša ranjivost, traume, primarne emocije i bolne uspomene koje nastojite potisnuti i ne razmišljati o njima. U usporedbi s glavnim katom, podrum je mračan, tih i mnogo se toga nakuplja ondje tijekom godina. Na glavnom katu, tijekom svađa s partnerom ili partnericom, u vama se aktiviraju emocije poput bijesa, frustracije, tjeskobe, ljubomore i gnjeva, no, u zato u podrumu možda osjećate bol, osamljenost, sram, zanemarenost i nedostatak ljubavi. Naučiti komunicirati “iz podruma”, mjesta primarnih emocija i ranjivosti, radije nego s obrambene pozicije, uz eskaliranje svih negativnih emocija, srce je svake zdrave veze.

Stavite svoju vezu na prvo mjesto.
Seksualna terapeutkinja Joanne Bagshaw kaže kako postoji mnogo načina kako vezu staviti na prvo mjesto u životu. Jedan od njih je jednakost među partnerima u upravljanju financijama, obavljanju kućanskih poslova i iniciranju seksualnih odnosa, kao i rješavanje konflikata i održavanje povezanosti uz dozu humora. Da biste u novoj godini zaista stavili svoju vezu na prvo mjesto, prilikom donošenja odluka i rješavanja nesuglasica, uvijek si najprije postavite pitanje – Je li to dobro za moju vezu?

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba