U Krapini održana primopredaja dvaju novih vozila hitne medicinske pomoći, namijenjena ispostavi Donja Stubica i Krapina, koja su s opremom vrijedna 1,4 milijuna kuna

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU KZŽ MEĐU NAJBOLJIMA U HRVATSKOJ: “Nabava novih i opremljenih vozila dodatni je ulog za sigurnost svih građana“

Objavljeno: 23.12.2019. ivanabelosevic

Ispred Doma zdravlja u Krapini je održana primopredaja novih vozila Hitne medicinske pomoći, namijenjena ispostavi Donja Stubica i sjedištu u Krapini. Ključeve je vozačima predao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, a ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešimir Božić tom je prilikom rekao kako je vrijednost vozila 1,2 milijuna kuna, s time da je u njih još uloženo dodatnih 200 tisuća kuna opreme.

16 minuta

– 1.350.000 kuna osigurala Krapinsko – zagorska županija putem decentraliziranih sredstava, dok je 50 tisuća osigurao Zavod za hitnu medicinu – istaknuo je Božić te dodao kako je krapinsko – zagorski Zavod za hitnu medicinu među najboljima u Hrvatskoj.

– Ovu godinu obilježila su 23 tisuće poziva prema broju 194, 13 tisuća intervencija na terenu, 9700 pacijenata je obrađeno u našim prostorima za reanimaciju i do današnjeg dana, naša su vozila prevalila 522 tisuće kilometara i to govori da se puno radi. Željeli bi se pohvaliti da nam je prosječno vrijeme odaziva od primljenog poziva do dolaska pacijentu za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju 16 minuta, što je unutar standarda koji propisuju suvremena medicina – naglasio je Božić.

Pomoćnik ravnateljice hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić pojasnio je kako hrvatski Zavod za hitnu medicinu kontinuirano prati rad svih Zavoda za hitnu medicinu i ovaj Zavod je na samom vrhu prema pokazateljima rada.

– Ovdje je ako gledamo cijelu županiju, vrijeme odaziva 16 minuta, što je jako dobar pokazatelj, a tome u prilog idu i ova značajna ulaganja koja su kontinuirana, od ulaganja u vozila, u kadrove, edukaciju i opremu, kako bi pacijenti dobili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu na ovom području – pojasnio je Važanić.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović kazao je kako je nabava novih i opremljenih vozila jedan dodatni ulog za sigurnost svih građana koji žive na ovom području jer kad nismo u potrebi nismo ni svjesni koliko znači dobra opremljenost hitnih službi. Razina sigurnosti naših građana će se podići ovim vozilima i zahvaljujem svima koji su prepoznali potrebu i financirali nabavu novih vozila – napomenuo je Gregurović.

Najmodernija oprema

Župan Željko Kolar rekao je kako svake godine pokušavaju u sustav hitne medicine staviti barem dva do tri nova vozila, kako bi djelatnicima omogućili što kvalitetnija vozila i opremu. –  Veseli me da svaki put kad nabavljamo opremu, ona je najmodernija na europskom tržištu i tako pratimo korak s Europom. Imamo jednu od najboljih hitna u Hrvatskoj i najbolju Mrežu hitne u Republici Hrvatskoj i sjajno educirane mlade liječnike i naša  je potreba i obaveza da ih pratimo sa suvremenom tehnologijom.  Imamo jedan dodatak što se tiče Mreža hitne, gdje smo za timove T2 osigurali da djelomično pređu u timove T1 u Konjščini i Klanjcu, kako bi svim stanovnicima omogućili iste mogućnosti, ako im se dogodi kakva nesreća i to Županiju godišnje košta 2,5 milijuna kuna. Međutim novi zakon koji je donesen u siječnju je definirao da bi ministar zdravstva trebao donijeti novu Mrežu hitne do 30. lipnja i u tom prijedlogu je da ta dva tima pređu u timove T1 i više ne bi imali taj trošak, nažalost Ministarstvo još nije donijelo Mrežu hitne i pozivam ministra da to učini jer mi bi onda ta 2,5 milijuna kuna koji izdvajamo za te timove preusmjerili u neke druge ustanove i ostalo bi nam više novaca za edukaciju i sljedeće godine nećemo kupiti dva nego tri ili četiri nova vozila – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba